Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Därför finns det allt mindre att läsa gratis på sajten

Följer med stort intresse diskussionen i Facebook-gruppen "Snacka om Avesta" – som DT startat - och som är mycket aktiv.

Där har en medlem lagt upp en artikel från en branschtidning som berättar att alla Mittmedias sajter nu stramar åt och gör allt mer innehåll till plus.

Frågan ställdes; Kommer ni betala 99:-/månad, eller kommer ni leta er till annan media som är gratis? Svaren varierar från ”Betalar aldrig” till ”Jag kommer läsa den gratis på Pirate bay som vanligt” till ”Journalister äter också och måste få sin försörjning”.

Det sammanfattar ganska bra de olika uppfattningar som finns om att lokaltidningar som dt.se och avstatidning.com tar betalt för journalistik på nätet. I dagarna har vi börjat att plus-märka allt mer innehåll. Om några veckor är i stort sett inga artiklar eller tv-klipp öppna längre.

Mittmedia, där de sex olika tidningstitlarna i Dalarna ingår, är långt ifrån den enda koncernen som tar betalt för innehåll. Men vi ligger i framkant i den digitala omställningen med allt fler digitala kunder och vi går snabbare fram än andra. Därför är vi också ofta uppmärksammade när vi gör förändringar.

Den här utvecklingen är varken dramatisk eller oväntad. Utan bara logisk. För att vi fortsättningsvis ska kunna göra lokal journalistik behöver vi ha pengar (och nej, vi har inget presstöd som några felaktigt påstår). Tidningen har alltid levt på intäkter från både läsare och annonsörer. Det är ingen skillnad för att kanalen är digital istället för att nyheterna publiceras på papper.

Det lokala innehållet ska fortfarande göras av de journalister som i Dalarna bevakar 15 kommuner. Det är det en kund hos oss betalar för.

Men det finns undantag, då det fortfarande är öppet. Det kan vara om det uppstår ett allvarligt läge som innebär att medborgarna behöver varnas. Dock har vi inget sådant officiellt uppdrag. Att sprida ett VMA -viktigt meddelande till allmänheten - har Sveriges Radio ett uppdrag att göra, och SR är ju ett public service-bolag som har sina intäkter säkrade med licenspengar.

Med det sagt vet vi av en färsk undersökning från sommarens bränder att flest personer hämtade den första snabba informationen från tidningen i mobilen – alltså från DT:s sajter eller appar. Det är till oss publiken kommer för det riktigt lokala och för att vi är snabba på nyheter.

Alla publiceringar på sajterna är också öppna den första timmen, så kallad soft lock. Inträffar en trafikolycka med efterföljande störningar i trafiken går det att läsa om det i det akuta läget.

Undantaget är också viss opinion och insänt material som insändare och debatt.

I en intervju i P4 Dalarna i veckan fick jag frågan om jag inte tror att det här nu kommer att innebära att fler lämnar oss?

De tester som gjorts i ett par månader i Gävle och Västernorrland visar att vi inte tappar trafik. Däremot har vi fått fler inloggade som läser (de som har någon typ av prenumeration, har skapat ett konto och loggat in för att läsa) och de som är inloggade läser också mer. De erfarenheterna lutar vi oss mot nu när vi gör detta i Dalarna.

Men vissa kommer att bli arga. Det blev de redan för två år sedan då vi startade plus och det kommer vi att få höra igen. Och vi fortsätter svara på det sätt vi alltid gör.

Journalistik kostar pengar. Vi behöver säkra att lokaltidningen finns i framtiden. Dessutom är det rimligt att våra prenumeranter får ett mervärde - om det är möjligt att läsa gratis, varför ska en då vara prenumerant?