Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chans att uppleva Carmen på bioduken

För första gången livesänder Folkets Hus och Parker opera från Dalhalla. Lördagens föreställning av "Carmen" direktsänds till en rad biografer runt om i landet.

Dalhalla Opera gör tre föreställningar av Georges Bizet "Carmen" i Dalhalla, premiären förra helgen sågs av nästan 3000 personer. Lördagens föreställning direktsänds i ett samarbete med Folkets hus och parker till biografer runt om i landet. Drygt 80 biografer, från Haparanda till Ystad, sänder föreställningen, i Dalarna finns chans att uppleva operan i Säters Folkets hus.

– Det är ett jättebra tillfälle att nå ut till hela Sverige. Vi vill ju så klart att så många som möjligt ska få ta del av det vi gör, säger Göran Eliasson, sångare i operan och projektledare för Dalhalla Opera.

Produktionen är en texttrogen tolkning av operan som ligger nära Paul Merimées novell om gatflickan Carmen som lever i utanförskap i södra Spanien på 1800-talet. Pers Anna Larsson gör debut i rollen som Carmen, övriga solister är bland andra: John Daszak, Krister St Hill och Anne Wik Larssen.

För regin står operasångaren och regissören Ulrik Qvale och för kostym och scenografi Karin Sundvall. Dirigerar gör Dalasinfoniettans chefdirigent Daniel Blendulf och Dalasinfoniettan spelar förstärkta av frilansande extramusiker. Dessutom ingår 75 körsångare och 25 professionella dansare i föreställningen. Koreograf, känd från bland annat Bounce, är Ambra Succi.

"Vi tycker det är oerhört kul att göra den första utomhussändningen tillsammans med Dalhalla Opera, som producerar operaföreställningar av världsklass i en magnifik arena", säger Calle Nathanson, vd på Folkets Hus och Parker i ett pressmeddelande.

Delar av det materialet som direktsänds kommer att ingå i en dokumentär som Ulf Caresten gör för SVT och som sänds senare i år.

LÄS MER: DT besökte repetitionerna inför Carmen.