Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cesar Baena får stanna vid folkhögskolan

Skidåkaren Cesar Baena från Venuzuela får stanna vid skidlinjen på Mora Folkhögskola. Rektorn, Örjan Friedner, tog beslutet på tisdagen. Cesar Baena fick besked förra månaden att han inte var antagen. Han protesterade mot det beskedet och hänvisade till att han varit mobbad och diskriminerad i skolan på grund av sin homosexuella läggning.

Den utredningsgrupp som tillsattes av rektorn på skolan konstaterar att diskriminering mot Cesar Baena utifrån sexuella preferenser aldrig förekommit på skolan.

Gruppen poängterar dessutom att den kursansvarige läraren, Christian Minattis, beslut i förra månaden att inte erbjuda Cesar Baena garanterad plats på kursen utgått från saklig grund och bedömningar av Cesar Baenas prestationer under det gångna läsåret.

Utredningsgruppen konstaterar dock att det förelegat vissa svårigheter för Cesar Baena att komma in i elevgruppen under läsåret. Orsaken enligt utredningen är språksvårigheter, kulturskillnader samt "icke till fullo fungerande kommunikationskanaler".

En annan förklaring gruppen poängterar kan vara bristande resurser som skidkursen arbetar under.

Enligt rektor Örjan Fridner kommer skolan att tillföra skidkursen en personalförstärkning på deltid och därmed anta Cesar Baena till kursen.

– Den fackliga lärarorganisationen SFHL anser att tidigare antagningsbeslut där Cesar Baena placeras på väntelistan ska gälla och de vill använda resurserna till en kuratorstjänst i stället. Syndikalisterna ställer sig dock bakom utredningsgruppens beslut.

Cesar Baena själv är glad över att beslutet är positivt.

– Jag har under den här tiden fått stöd av många på skolan. Jag hoppas att allt ska gå bättre kommande läsår och att jag får en bra relation till övriga elever

Rektor Örjan Friedner framhåller att skolan ska arbeta på att förbättra kommunikationerna.

– Bland annat ska vi satsa på att stödja Cesar med svenskundervisningen. Dessutom har vi möjlighet till professionellt psykologstöd.

Christian Minatti är glad att utredningen så tydligt visar att hans beslut att inte erbjuda Cesar garanterad plats på skidlinjen nästa läsår fattades på saklig grund utifrån bedömningar av hans prestationer på skolan under det här året.

– Det har känts fruktansvärt att bli misstänkt för att diskriminera en av mina elever på grund av hans sexuella läggning. Det är så långt ifrån mina värderingar det går att komma.

Christian Minatti är oerhört besviken på rektorns sätt att hantera hela den här historien.

– Inte minst på att han gick ut i media och i hårda ordalag fördömde såväl mig som övriga elever på skidlinjen innan en utredning ens hade startats.

Christian Minatti är kritisk till rektorns och utredningsgruppens tal om resursbrist på skidlinjen.

– Jag har endast haft 12 elever i min grupp och har haft goda möjligheter att ta hand om var och en. För den som tvivlar går det bra att ta del av de helt nyligen genomförda kursutvärderingarna som deltagarna gjort. Det här är inget annat än svepskäl från rektorn för att försöka dölja att han inte har kurage nog att stå upp för det jobbiga, men korrekta, beslutet att inte ta in Cesar ytterligare ett läsår när han inte sköter sina studier, anser Christian Minatti.