Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpolitikern Sofia Jarl i Gagnef avgår

Sofia Jarl (C) avgår.

–Politik är ett lagarbete och jag har bestämt mig för att lämna över det viktiga förtroendeuppdraget som oppositionsråd i Gagnef till någon annan. Min efterträdare får därmed tid att ta itu med och ansvar för de tunga kommunpolitiska frågorna samtidigt som jag får mer tid för uppdragen som förste vice ordförande i Region Dalarna och det nationella uppdraget som förbundsordförande för Centerkvinnorna, förklarar hon.

Under tio år har hon haft tunga uppdrag i kommunpolitiken i Gagnef; från valet 2006 som ledamot av kommunfullmäktige och förste vice ordförande i kommunstyrelsen och från 2010 till 2014 som kommunstyrelsens ordförande eller – med ett annat ord – kommunalråd.

Efter valet 2014 har hon varit oppositionsråd i kommunen och dessutom förste vice ordförande i Region Dalarna.

I april i år valdes hon till ordförande i Centerkvinnorna i Sverige.

­­­–Under våren har jag funderat och bestämt mig för att det är en lämplig tidpunkt att nu lämna uppdraget som oppositionsråd. En annan C-politiker får större möjlighet att sätta sig in i frågorna och jobba långsiktigt för att ta en ledande position efter nästa val, förklarar hon och tillägger att ”det är bättre att fler gör mycket än att få gör allt”..

Sofia Jarl betonar att hon inte lämnar vare sig kommunen eller kommunpolitiken.

–Min plan är vara kvar i kommunfullmäktige, berättar hon – utan att avslöja något om hur hon tänkt sig framtiden efter valet 2018:

Hon konstaterar att ”politikerbranschen är en förtroendebransch och så länge det känns som att jag kan göra nytta för andra människor måste jag fundera över var jag kan göra mest nytta”.

–”Mina” uppdrag tar den tid man kan och är beredd att ägna åt dem. Jag skulle gärna vilja jobba heltid inom alla tre sektorerna, men det går självklart inte. Dessutom finns det flera som kan axla ansvaret som oppositionsråd och jag är fylld av tillförsikt när det gäller både C:s och kommunens framtid.

LÄS MER: Jarl: "Äldreomsorgen blockerar andra viktiga Gagnefsfrågor".

Att hon väljer andra uppdrag förklarar hon så här:

–Med tanke på att regionfrågan är oerhört viktig för C, Gagnef och hela Dalarna vill jag fortsätta att jobba med den. Samtidigt känns uppdraget som förbundsordförande för C-kvinnorna mycket angeläget, inte minst utifrån jämställdhetsfrågorna. Det finns mycket att göra eftersom samhället inte är jämställt i Sverige eller någon annanstans.

Hon anser också att det behövs mer och bättre lagstiftning på en del områden – och att det på andra handlar mer om attityder och att efterleva befintlig lagstiftning.

–Jag har upprörts över det moraliska förfallet i bland annat sexköpssammanhang, säger hon och tillägger att det på det nationella planet handlar om mer strategiska än praktiska frågor:

–Uppdraget för C-kvinnorna innebär att jag kommer att behöva utmana mig själv, men är också i ett avseende väldigt handfast. Det handlar om kvinnors egna ekonomi och egna försörjning, men också om makt, inflytande, att kunna göra karriär, frihet från våld och förtryck och allt annat som skär genom alla politiska intresseområden.

Läs fler Gagnefsnyheter.

Ladda hem nya versionen av DT:sIphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-app här

Sofia Jarl

Ålder: 38 år.

Familj: Maken Fredrik och tre barn som är 16, snart tolv och nio år gamla.

Bor: I villa i Dala-Floda – ”det är hemma och där blir vi kvar”.

Förtroendeuppdrag: ”Många, varav de flesta följer med de tre tunga uppdrag jag just nu har.”

Fritidsintressen: Stallet och Gagnefs Ridklubb.