Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartister röstade mot partikamrater

Det var länge sedan någon av politikerna i Leksand gick mot det egna partiet, men i går kväll valde två centerpartister att sätta ner foten.
Det var Land Alice Gustafsson och Birgitta Pettersson och frågan gällde sophämtning i fäbodar och fritidsfastigheter.

I flera år har sophämtningen vid fritidshus varit en tvistefråga mellan allmänheten å ena sidan och politikerna å andra sidan.

– Fast det är vi inom Dala Vatten och avfall som utför uppdraget som får ta kritiken, påpekade Christer Swedhs, politiker och styrelseordförande i Leksand Vatten AB när han i går kväll stod i talarstolen i fullmäktige.

I botten handlar det här om att i Leksand betalar alla som har fritidshus för sophämtning - också de som bor här permanent och då får "dubbel sopkostnad.

Gårdagens "soprunda" i fullmäktige aktualiserades av ett medborgarförslag som vill att Leksand följer Gagnef och tillåter fritidsboende att ta hem soporna.

Bygdepartiets Jörgen Winter menade att uppgiften att Gagnefsmodellen skulle kosta Leksand 2 miljoner inte stämmer och presentera även en egen variant på lösning.

Plötsligt begärde centerns Land Alice Gustafsson ordet och sa sitt hjärtas mening.

– Nu är det dags för lite sunt förnuft! Hur klarade vi oss förr? Och lägre kostnader måste det väl ändå bli om man inte kör till fäbodar där ingen bor? sa hon och yrkade avslag.

Vid votering visade det sig att även centerpartisten Birgitta Pettersson valde att rösta mot partiet, dock utan motivering.

Övriga emot var Bygdepartiet, Västern och Sverigedemokraterna.

Majoriteten röstade dock för att behålla dagens bestämmelser.