Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartist i Malung invald i kommunfullmäktige på SD-mandat

Centerpartisten Pär Kindlund i Malung har mot sin vilja valts in på ett mandat för Sverigedemokraterna i Malung- Sälens kommunfullmäktige. Vid valet 2010 stod Pär Kindlund på listorna till kommun- och landstingsfullmäktige för Centerpartiet och har i dag ett ersättarmandat för (C) samt sitter i kommunstyrelsen för (C) i Malung- Sälens kommun.

Vid valet 2010 saknade Sverigedemokraterna egna kandidater till kommunfullmäktige i Malung- Sälens kommun men flera personer fick ändå personröster för SD. Dessa har nu i tur och ordning valts in i kommunfullmäktige och sedan avsagt sig platsen.

- En person hade vid valet skrivit mitt namn på Sverigedemokraternas lista och nu har turen kommit till mig säger en upprörd Pär Kindlund.

- Jag har nu valts in som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige i Malung- Sälens kommun för Sverigedemokraterna - mot min vilja. Jag kommer inte att ställa upp för SD, inte heller använda mandatet som politisk vilde. Att agera som politisk vilde är för mig en otänkbar och odemokratisk handling säger centerpartisten Pär Kundlund.

- Genom att jag nu får ett ordinarie mandat till kommunfullmäktige för SD tappar jag mitt ersättarmandat till kommunfullmäktige för centern. Avgår jag från mandatet jag nu får för SD förlorar jag ändå mitt ersättningsmandat för (C). Eftersom lagen inte tar hänsyn till partitillhörighet skulle jag i praktiken kunna representera Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige och Centerpartiet i kommunstyrelsen och enligt min åsikt är detta inte förenligt med demokrati och det kan heller inte vara lagens mening och jag har därför ambitionen att överklaga det här ärendet säger centerpartisten Pär Kindlund i Malung.

Eftersom de politiska partierna har valsedlar som är skyddade kan en väljare själv skriva ett namn på någon man vill skall representera partiet när ett parti inte har några kandidater på valsedeln. Och här kan det bli ett namn som står på en namnskyddad lista för ett annat parti vilket innebär att vem som helst kan väljas in för ett parti utan att man ställt upp för det partiet.

- Man kan inte undvika att väljas in men man kan avgå säger Pär Kindlund som naturligtvis inte hade några större problem med att hoppa av från Sverigedemokraterna eftersom han aldrig sympatiserat för det partiet utan alltid varit en centerpartist.