Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

* Centerpartiet i piratvatten

Hetsjakten på Centerpartiet de senaste dagarna har ingen kunnat undgå. Medierna, politiker och proffstyckare har gått bärsärkagång. Anledningen verkar vara på Centerpartiets radikala förslag på idéprogram som presenterats nyligen. Det innehåller bland annat krav på obegränsad invandring, plattskatt, månggifte och slopad arvsrätt.

Även om man inte håller med om alla sakfrågor, så är deras idéprogram precis så visionärt och vägledande som ett idéprogram ska vara. Det sätter en politisk riktning och formulerar ett samhälle att leva i. Vi pirater borde i sann fildelningsanda fundera på vad vi kan kopiera från Centerpartiets föreslagna idéprogram.

Det är däremot viktigt och ärligt mot väljarna att jämföra idéprogrammet med hur Centerpartiet, med handen på hjärtat, faktiskt har agerat i riksdagen under regeringstiden med alliansen.

Om upphovsrätten står det i idéprogrammet: Centerpartiet anser att upphovsrätten måste utvecklas så den kan försvaras i ett samhälle med helt andra mönster för kreativitet och en allt snabbare utveckling.

Det kunde inte formuleras bättre än så. Men varför valde Centerpartiet då att ställa sig bakom Ipred-lagen 2009? Lagen som möjliggjorde för skiv- och filmbolagen att inleda en jakt på en hel ungdomsgeneration av fildelare. Det var väl ändå inte meningen?

Centerns idéprogram säger att varje människa själv ska få fatta beslut om sitt privatliv och att myndighetsövervakning ska hållas till ett minimum. Centerpartiet är som bäst när man formulerar detta. Men, hur ska vi kunna glömma att Centerpartiet röstade för både FRA-lagen och Datalagringsdirektivet? Det kan ju inte gå mer på tvären mot vad man skrivit i sina idéprogram och berättat för sina trogna väljare.

Det är detta som är problemet med centern i dag. Att man visat så tydligt att man i slutändan lättvindigt kan svika både sina väljare, sina principer och sina vackra programförklaringar. Det gör ont i hjärtat att se Centerpartiet ta så lätt på fundamentala frihetliga frågor och gå rakt emot tankar och idéer man tidigare försvarat. Hur kunde det gå så illa?

Centerpartiet har fortfarande möjligheten att stå upp för de fina idéer man formulerat, genom att bryta sig ur alliansens tvångsgrepp. Våga utmana status quo och agera som pirater mot rådande ordning.

Vi som arbetar varje dag med frågor som dessa i Piratpartiet och Ung Pirat hoppas nu innerligt att Centerpartiet vågar bryta mönstret. Att våga ta orden på allvar och omsätta dem i uppriktig, konsekvent och radikalt bra politik. Med sviktande opinionsstöd kan sista chansen vara kommen för Centerpartiet att stå för orden även i praktiken. Vi väntar hoppfullt på den förändringen, men håller inte andan.

Christian Engström

är EU-parlamentariker Piratpartiet

Gustav Nipe

är förbundsordförande Ung Pirat

Erik Lönroth

är styrelseledamot i Piratpartiet i Stockholms Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel