Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet i Dalarna splittrat om idéprogrammet

Opinionssiffrorna är på bottennivå – och förslaget till nytt idéprogram har väckt känslor i landet.
Men även i Dalarna går åsikterna isär kring Centerpartiets framtid.
– Det är bäst att börja om, säger Dan Westerberg, kretsordförande i Falun.

De senaste veckorna har varit turbulenta i Centerpartiet.

I söndags kom Sifos opinionssiffror för januari månad och Centerpartiet landade på 3,2 procent, det sämsta resultatet någonsin för partiet i en Sifo-undersökning.

– Det är ett väldigt allvarligt läge och vi har under lång tid legat runt 4-5 procent. Det är inte bra, säger distriktsordförande Lena Reyier.

Dessutom har det kontroversiella förslaget till idéprogram – där plattare skatt, ja till månggifte, fri invandring och slopad arvsrätt nämns – levererat kvällstidningsrubriker sedan jul.

– Vi måste visa vad Centerpartiet står för och det är klart att den senaste debatten om idéförslaget som ligger har gjort sitt.

Nu återstår bara två veckor av den remissrunda där landets medlemmar ska ge sina synpunkter på det omsusade idéförslaget. Lena Reyier, och majoriteten av distriktsstyrelsen som DT varit i kontakt med, menar att stora delar av förslaget är bra och beklagar att enbart de spetsigare frågorna lyfts fram i offentligheten.

– Sedan kommer nog vi från Dalarna trycka ännu mer på att vi vill ha tydligare skrivningar om landsbygden och att vi vill ha mer om miljö- och klimatfrågorna, säger hon.

Men alla håller inte med Reyier.

Flera distriktsordföranden i södra Sverige har öppet kritiserat idéförslaget för att vara för liberalt – och moståndarna finns i Dalarna också.

Rapporter om intensiva medlemsmöten i vissa dalakommuner har duggat tätt, andra kommuner har tagit avstånd från delar i förslaget och tidigare riksdagsledamoten och kretsordföranden i Smedjebacken, Göran Engström, skriver i sitt remissyttrande att: "Centerpartiet bör förbli ett socialliberalt parti, inte ett nyliberalt!". Dan Westerberg, före detta kommunalråd i Falun och uppsatt som nummer fjorton på dalacenterns riksdagssedel 2010, hävdar att idéförslaget är orsaken till de sjunkande opinionssiffrorna.

– Det är den huvudsakliga förklaringen. Det beror på att de förslag som väckt uppmärksamhet stämmer så dåligt överens med traditionell centerpolitik, säger han.

Dan Westerberg har också skickat in ett remissyttrande och pratar om att två falanger växt fram inom partiet. En konservativ – och en nyliberal.

– Det är ingen fördel för centern att ha en sådan här diskussion där det är så enormt stora klyftor mellan åsikterna. Jag har svårt att se hur man ska kunna överbrygga dem. Jag skulle till och med vilja gå så långt som att säga att Centerpartiet är kapat av nyliberala intressen.

Lena Reyier:

– En del tycker att förslaget är för nyliberalt, men vi har alltid värnat om den svaga människan i samhället. Besluten ska tas på rätt nivå så att människan verkligen känner att man är delaktig och har inflytande.

– Vi tycker olika i de här frågorna som har debatterats, men vi har en samsyn på väldigt många frågor också. Så ska det väl vara i ett parti, man ska ju inte vara helt enig. Så jag ser inte att det finns en massa falanger på något sätt, säger hon.

Men Dan Westerberg håller inte med.

– Det är klart att det inte är bra för ett parti, det kan det aldrig vara. Man kan väl säga att det är bra med högt i tak när man diskuterar sakfrågor och är överens om huvuddragen. Men här är vi ju inte ens överens om huvuddragen i de här frågorna. Falangerna står väldigt långt ifrån varandra, säger han.

Synpunkter på idéförslaget tas emot fram till 5 februari. Sedan behandlar partistyrelsen programmet och i mars tas beslut på en extra partistämma.

– Jag har fullt förtroende för att partistyrelsen reviderar det rejält i februari. Men jag tror ändå att det blir en uppslitande idédebatt på extra partistämman och det vet jag inte om vi är betjänta av just nu. Många anser att det är uppfriskande och så, men jag tycker att det är svårt att snickra på ett förslag som är så skadeskjutet redan. Det är bäst att börja om, säger Dan Westerberg.

Distriktsordförande Lena Reyier:

– Vi har aldrig varit så många medlemmar på våra möten som vi är nu. Det här behövde centerpartiet, att diskutera ordentligt. Jag är övertygad om att det i slutändan kommer bli ett bra idéprogram.

– Senast i dag på lunchen så var det en man som sade "vi har aldrig diskuterat politik på jobbet, men det gör vi nu". Därför tycker jag att det här jättespännande, för vi har fått i gång en debatt.