Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern vill stärka partiets landsbygdsprofil

Centerpartiet har presenterat ett 25-punktprogram som ska stärka utvecklingen utanför storstadsregionerna.
– Utan utveckling på landsbygden stannar Sverige, säger riksdagsman Anders Ahlgren (C).

Centerpartiet tar sats mot nästa val genom att understryka sin vilja att vara ett parti för glesbygden.

– Jag tycker väl inte att vi alltför mycket har betonat den så kallade Stureplanscentern. Detta är väl mer ett sätt att visa vad vi i grunden står för. Vad vi vill göra för att stärka landsbygden, säger Anders Ahlgren.

Bland annat slår partiet fast att glesbygd är viktigt för landet som helhet. Därför behövs satsningar även utanför storstadsregionerna.

– Bland annat se bara på statistiken. Just nu i dag har vi en livsmedelsförsörjningsgrad som nyligen sjönk under 50 procent. Detta är inte bra. Landsbygden ska i stället vara levande. En större köttproduktion skulle exempelvis leda till öppnare landskap och utveckling lokalt, säger Ahlgren.

Centern drömmer om valframgångar.

– I grunden är blockpolitik av skado - om det i praktiken leder mot ett tvåpartisystem. Just nu lider vi småpartier på båda sidor av situationen. Mycket fokuseras på Socialdemokraterna och Moderaterna, säger han.

Under Torbjörn Fälldins dagar på 1970-talet hade Centerpartiet nära en fjärdedel av landets väljare bakom sig. I dag kämpar partiet i opinionsundersökningarna kring "nedflyttningsstrecket", det vill säga 4-procentnivån till riksdagen.

– Det kan gå att komma dit. Det är inte omöjligt. Jag och vi i Gagnef fick 42 procent i kommunvalet 2006. I riksdagsvalet låg vi på 12 procent. Jag tror inte att det är omöjligt att växa. Men då måste vi börja tala mer och bredare om vikten av landsbygden. Som Fälldin gjorde, säger nyblivne riksdagsmannen Anders Ahlgren.