Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern fruktar för ungdomsarbetslösheten

Det finns en bred politisk uppslutning bakom kravet på åtgärder som kan minska ungdomsarbetslösheten. I går kom Centerpartiet med en rapport, "Jag vägrar vänja mig", som dels dokumenterar de trista siffrorna, dels presenterar flera förslag i syfte att få fler unga i jobb. Rapporten bygger på intervjuer med 2 000 ungdomar i landet. Annie Lööf, Centerns partiledare, fruktar att tjugo år av hög ungdomsarbetslöshet får till följd att samhället låter sig vänjas vid att för många unga går utan jobb eller ungdomar som väljer att studera i brist på arbete.

Det är bra med en hög politisk aktivitet kring frågor om hur ungdomsarbetslösheten ska bekämpas. I Centerns åtgärdsbatteri återfinns klassiska lösningar som att ungdomar i utbildning erbjuds kontakt med arbetslivet redan tidigt under studietiden till mer kontroversiella förslag som att Arbetsförmedlingens konkurrensutsätts i jakten på jobb. Vidare att det görs en översyn av turordningsreglerna som syftar till att kompetens och lämplighet ska väga tyngre än antalet anställningsår.

Redan dagens partiledardebatt i riksdagen kommer att visa att det finns ett starkt engagemang kring ungdomsarbetslösheten, men att medlen att nå målet skiftar från parti till parti.

CG