Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerilska mot förslag

Regeringen och miljöminister Lena Ek, har ännu inte satt sig in i detaljerna i utredningen, men det har däremot centerpartiet som kritiskt mot förslaget som hotar bygdemedel.

Jämten Per Åsling är den som engagerar sig i glesbygdsfrågor tillsammans med Anders Ahlgren från Dalarna.

– Delen om bygdemedel kommer att hamna i soptunnan om vi får behålla Lena Ek som miljöminister, lovar Per Åsling.

– Det är ett så korkat förslag så jag vet inte vad. Istället skulle vattendomarna skrivas om och bygdemedlen räknas upp och det rejält. Bygdemedlen är på tok för låga idag.

Centerpartiet ser dock hellre att kommuner som fått släppa till vatten- och vindkraft ska kompenseras via fastighetsskatten. Något som handlar om betydligt större pengar.

– Då gäller det att finna en teknisk lösning och det gäller även om vattenkraftkommunerna skulle få en ersättning efter samma modell som i Norge, med del av elskatten.

– Det har varit till stor nytta för många små norska kommuner, säger Per Åsling.

Centerpartiet har ett stämmobeslut om regionaliserade skattebaser där fastighetsskatten från vatten- och vindkraftverk skulle bli en kompensation för det vatten som inte strömmar i älvar utan som istället ger ström i ledningar.

– Men bygdemedlen ska vara kvar, betonar Per Åsling.