Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cementerade motsättningar

Annons

Visserligen var det förutsägbart att moderaten och oppositionsrådet i landstinget, Jan Wiklund, inte skulle få någon framgång med sin motion om att utöka vårdvalsreformen. Men att de ideologiska motsättningarna skulle visa sig vara så cementerade, hade jag nog inte väntat mig.

Efter måndagens landstingsmöte föreligger små utsikter att allianspartierna inom ramen för mandatperioden kan övertyga den politiska majoriteten om ens en utredning, om vad vårdval i specialistvårdsledet skulle betyda för länets sjukvårdskonsumenter.

Det hjälper inte att alliansföreträdare som Bo Brännström (FP), Birgitta Sacrédeus (KD), Clas Jacobsson (M) och Göran Engström (C) vänder och vrider på fakta kring långa vårdköer. Det saknas all förståelse hos de tre maktpartierna för att skattefinansierad sjukvård med annan utförare än landstinget, kan fungera.

Ärligast i sin ideologiska övertygelse var, i varje fall i går, Vänsterpartiets landstingsråd Thomas Ylvén som lakoniskt konstaterade att han inte är intresserad av konkurrens inom Dalarnas sjukvård. Mest misstänksam var Socialdemokraternas landstingsråd Gunnar Barke som misstrodde uppgifter om vårdvalsreformen i tidningen Dagens Samhälle med den minst sagt märkliga motiveringen att tidningen bytt namn!

Ett tag trodde jag att Nils Gossas (MP) var i färd med att ansluta sig till alliansens tankegångar när han uppmanade landstingsförsamlingen att ta av sig alla ideologiska glasögon i bedömningen av sakfrågan. Men plötsligt kom han till insikt om vilket block Miljöpartiet tillhör, bytte fot och anslöt sig till majoritetens avslagsyrkande genom konstaterandet att Jan Wiklunds (M) förslag "lät bra, men för enkelt!".

Blockpolitik har kännetecknat det politiska arbetet i landstinget allt sedan valet 2010. Men i går fick vi uppleva att Centern gick emot moderaterna Håkan Franks och Håkan Berggrens motion med förslag om att Ludvika lasarett återfår en medicinjour.

Med argumentet att Centern för drygt ett år sedan yrkat på att få en utredning om att i Ludvika arrangera en liknande organisation av medicin- och akutfunktionen som vid Avesta lasarett, valde partiet nu att ansluta sig till avslagsyrkandet.

Det leder för långt att dra slutsatsen att det nu finns en spricka i alliansen, men det är ändå uppfriskande att olika synsätt får torgföras i den politiska debatten, åtminstone inom blocken.