Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia väljer bort kolhydrater

- Nej, alla är inte helt lika. Men vi är inte helt olika heller. Alla mår bättre av att plocka bort allt socker, äta mindre kolhydrater och i stället kanske lägga till lite mera fett för att bli mätta och få tillräcklig energi.
Det säger Cecilia Hellberg, känd för Pralins bloggläsare som LCHF-mamman.

LCHF står för Low Carb, High Fat, det vill säga lite kolhydrater och högre andel fett. Cecilia och hennes sambo har valt en lågkolhydratkost utan bröd, potatis och pasta och sällan frukt. Barnen äter det som serveras på dagis och som mamma och pappa hemma.

Cecilia framhåller att det inte är något konstigt eller extremt med en middagstallrik i familjen:

- Ett berg med grönsaker, en portion kött eller fisk och kanske en deciliter sås eller nötter. Det är så det ser ut.

Länge har kostrekommendationerna gått ut på att vi ska äta mycket kolhydrater i form av potatis, spannmål, frukt och grönsaker för att inte riskera övervikt eller hjärt- och kärlsjukdomar. De senaste tio åren har det kommit en motreaktion. Enligt förespråkarna för lågkolhydratkost finns det inga bevis för att människor blir friskare och smalare av att äta potatis och bröd och undvika fett. Tvärtom.

Cecilia, som jobbar med böcker om kost och träning, var ingen storkonsument av kolhydrater tidigare heller. Men efter att läst Andreas Eenfeldts Matrevolutionen bestämde hon sig för att pröva LCHF, en av varianterna på lågkolhydratkost:

Effekterna lät inte vänta på sig.

- Sambon gick ner tio kilo på tre månader och var tillbaka till sin gamla matchvikt. Mina problem med magen, som jag haft så länge jag kan minnas, blev mycket bättre. Jag slipper blodsockerdippar och tröttheten efter lunch, har mindre torra ögon och är mycket mättare och nöjdare. Dessutom har godissugit minskat drastiskt och jag sover bättre, säger Cecilia.

Men trots den långa listan på fördelar, vill hon inte sträcka sig så långt som till att säga att samma kost fungerar lika bra för alla:

- Jag tror att alla mår bättre av mindre socker, mindre kolhydrater och kanske lite mera fett. Men hur mycket man ska äta av vad är individuellt. Det beror på genetiska förutsättningar, hur mycket man rör på sig och hur känslig ens kropp är för "skräpmat".