Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia Ekebjär: ”Konsten att få bokstäver att bilda en text som lyfter”

Skriv! Följ med i vår serie om skrivande – och dela med dig av din bästa novell.

Att foga samman bokstäver till ord och så småningom till en fungerande text. Det är något som de flesta lär sig i skolan. Men hur gör man sedan? Hur får man en text att inte bara fungera, utan att lyfta från sidorna och skapa en värld för läsaren att försvinna in i? Eller en text som borrar sig in, som inte går att värja sig emot. Visst vet ni hur det känns att läsa sådana texter? Men att stapla de där orden till meningar och till slut till en text som slutar att vara bara ord och bokstäver, som verkligen berör, är svårare.

I en serie artiklar ska vi vända och vrida på konstformen. För skrivandet är en konstform bland andra riktningar inom konsten, och precis som dans, musik och måleri finns det grunder att lära sig även om man sällan pratar om det i samband med en litterär text.

Läs mer: Missa inte kulturens serie om demokrati.

Vi möter författarna som berättar hur deras texter växer fram, som delar med sig av sina vanor och ovanor. Förläggaren som berättar vad som krävs för att bli utgiven och hur en text skapar wow-känsla. Översättaren som lärt sig massor av att arbeta med andras texter, och så hon, "spökskrivaren" som är räddningsplankan för de som inte själva ror iland sina bokprojekt.

Vad vill vi med den här serien? Att väcka skrivlusten! Att du plockar fram den där bunten ur byrålådan och blir din egen redaktör, läser högt för någon och ser vad som händer med texten. Eller bara sätter i gång med ett blankt papper.

För visst kan experter och erfarna författare komma med bra tips som vi kan lära oss av, och vi kan läsa hyllmeter av böcker för att få ett inre referensbibliotek och erfarenhet av olika sorters texter.

Men viktigast för att till slut få bokstäverna att bilda en text som bär, det är att skriva.

Skriv och skriv om.

Även om det inte blir bra på en gång så får du en text att arbeta med. Och lär dig sitta stilla. Inspiration är en sällsynt vara precis som begåvning, ”talang” handlar oftast om att någon har tränat tillräckligt mycket och länge på en sak.

Så skriv, och skriv gärna en novell som du skickar till oss, vem vet, om texten bär är det kanske din novell som vi publicerar på de här sidorna i slutet av sommaren.

Läs mer: Följ med i sommarföljetongen ”Det nionde brevet” av Catrin Ormestad.

Skriv en novell i sommar!

Vi vill ha din novell. Skriv ned din berättelse och skicka till oss.

Ämnet är fritt, men omfånget är begränsat – max 8 000 tecken med blanksteg är formatet.

Juryn består av litteraturprofessor emeritus, Bo G Jansson, litteraturrecensenten och kulturredaktören på Norrtelje Tidning, Margaretha Levin Blekastad, litteraturredaktören i Mittmedia och kulturredaktören på Gefle Dagblad, Kristian Ekenberg, och kulturchefen i Mittmedia, Cecilia Ekebjär.

Den text vi väljer ut publiceras på 20 sajter och i 25 av Mittmedias tidningar.

Före 20 augusti vill vi ha ditt bidrag. Maila till: novellen@mittmedia.se