Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia Ekebjär: För spännande i tv

Annons

Jag är en engagerad tv-tittare. När jag tittar. Därför väljer jag med omsorg. Det är spänningen jag försöker begränsa. Skräck och läskigt går helt bort.

Men vardagsspänningen är svårare. Den är välkommen i lagom mäng, men den är knepig att dosera - att i förväg förstå hur dramatiskt det ska bli.

Som när Skavlan har bjudit in begåvade Rockytecknaren Martin Kellerman, det verkar ju ofarligt i tablån.

Men det var uppenbart redan i anslaget att mannen hade svår ångest. Jag kände hur armarna domnade i sympatipanik. Vad är vägen ur detta? Kanske skulle han få en blackout. Jag bläddrade fram och tillbaka mellan kanalerna tills han såg ut att någorlunda ha fått tillbaka färgen.

Natten mot onsdagen var det spännande igen. Jag ställde klockan på 01.30 för att följa USA-valet och rösträkningen i Ohio och Florida som enligt tablån skulle vara klar ungefär då. Det var den inte. I stället följde flera timmars nervig väntan. Lite för spännande. Jag hade gärna vetat i förväg.

Samma med Downton Abbey, ska Matthews och Mary få varandra någon gång eller?

Men här orkade jag inte ta några chanser längre. En likasinnad syster ringde upp sin kompis med känningar i England där andra avsnittet redan har sänts. Så nu vet jag. Och nej jag tänker inte avslöja för er eftersom ni säkert tycker att spänning är en del av grejen med Downton Abbey.

Jens Runnberg vet också hur det går, han har förhandstittat på några avsnitt och skriver i morgon om fenomenet och varför drygt en miljon svenskar varje vecka följer serien.

I kväll gästar Elisabeth McGovern, hon som spelar Cora i Downton Abbey, Skavlan. Det verkar så här i förhand lagom spännande för mig.