Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia Davidsson befriar en medelålders kvinna: "Man skulle anpassa sig och säga ja"

Litteratur (TT)

Som ung söker hon bekräftelse i männens blickar, men sedan? Cecilia Davidssons tredje roman, "Detta ska passera", handlar om Sara, en kvinna som är fast besluten att skaffa sig ett eget liv men som fastnar i tillvaron.

Ja, jag klarade mig i alla fall. Ungefär så resonerar Sara när hon halvvägs i livet återvänder till Lübeck där hon bott många år tidigare som au pair. Hon har alltid vetat att hon skulle åka tillbaka som vuxen och någorlunda självständig, fri att göra som hon vill.

När hon väl gör det är det behagligt men utan pukor och trumpeter. Ingen känner igen henne eller applåderar.

- Det blir lite som det blir, lite hipp som happ, säger Cecilia Davidsson, ombedd att analysera sin romanhjältinna.

- Framför allt är hon vilsen, hur ska man leva sitt liv? Det är lätt att göra det om man har med sig allt det här redan från början. I hennes fall har hon så mycket att kämpa med, och kämpa emot.

Kanske är det fel att utse vilsna medelålders kvinnor till ett slags litterärt samtidstema. Men även den kvinnliga huvudpersonen i Agnes Lidbecks hyllade romandebut "Finna sig" från i fjol saknar förmågan att leva och känna på riktigt. Både Lidbecks och Davidssons kvinnor, Anna och Sara, gör sina liv till fängelser.

Men där Lidbecks romanhjältinna sitter fast i olika förväntningar på hur en kvinna ska bete sig handlar Cecilia Davidssons "Detta ska passera" om en person som _ också _ bromsas av en sårig uppväxt och ett torftigt ursprung.

Dels är hon ensam, men hon lever också bara i männens blickar.

Sara Svensson från någonstans i Värmland flyr sin sjuka mamma, sin svekfulle far och frustrationskåte pojkvän, Henke, för aupairtillvaron i Tyskland. Men inte heller där, och trots sin ungdomliga kraft, blir hon fri. I stället kämpar hon hårt för att hålla måttet i den tyska borgerlighetens ögon. Hon lever i värdfamiljens absoluta närhet och kan inte ens obesvärat gå på toaletten. Till och med bordsskicket är svårt.

- Dels är hon ensam, men hon lever också bara i männens blickar. Jag tror att många unga kvinnor kan känna igen sig i det. Man får sin bekräftelse i mannens blick, och det där tycker jag är så tragiskt. Det är många unga kvinnor som vänjer sig vid det, det är så man finns till, säger Cecilia Davidsson som också konstaterar att den unga Sara saknar förmågan att säga nej.

- Det är kanske annorlunda i dag, men på min tid fick man lära sig att det var farligt att säga nej, man skulle anpassa sig och säga ja, och det där finns kvar i Saras liv även senare.

Även om "Det ska passera" är Cecilia Davidssons tredje roman är hon främst novellist. I den färska antologin "Svenska noveller: från Almqvist till Stoor", ett urval ur det bästa av svensk novellkonst, finns hennes "Solrosor", från den senaste samlingen, "Höga berg, djupa dalar".

Även den nya romanen är sprungen ur en novell som hon började skriva för 20 år sedan.

- Jag var själv barnflicka i Tyskland. Det som händer i romanen är fiktion men jag använde mig av min dagbok från den tiden, som var ganska tråkig. Den handlade mycket om miljön och vad som hände, tyvärr stenograferade jag den. Jag hade lärt mig stenografi, helt meningslöst. Det var skitjobbigt att läsa nu.

Kärlekslivet upptar en stor del av "Det ska passera". Att Cecilia Davidsson i stort sett utelämnar sådant som Saras arbete och förhållandet till de två sönerna förklarar hon med sin "novellhjärna". Hon vill inte att allt ska vara med, vilket inte betyder att hon inte har tänkt på det. För det har hon.

- Sara har följt mig väldigt länge nu. Även om det är efterklokt skulle jag vilja ge henne några råd: var inte så rädd och feg! I Tyskland var det så mycket som bara pågick i hennes huvud, det känns som att hon är konflikträdd.

- Men det är härligt när hon blir arg. Det är jävligt skönt!

Erika Josefsson/TT

Fakta: Cecilia Davidsson

Född: 1963.

Uppvuxen: I Tolg, utanför Växjö.

Bor: I Vaxholm.

Sysselsättning: Författare och lärare i kreativt skrivande på Linnéuniversitetet.

Böcker i urval: Debuterade 1994 med novellsamlingen "En av dessa nätter" och fick Katapultpriset för årets bästa debut. Har därefter skrivit ytterligare fyra novellsamlingar varav "Höga berg, djupa dalar" (2015) är den senaste. 2011 kom hennes första roman, "Sjunken hjärna". Har även skrivit barnböcker. (TT)