Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cattis gjorde projektarbete om sin sjukdom

/
  • Cattis Engström, studerande samhällsprogrammet på Malung-Sälen gymnasieskola, har gjort sitt projektarbete i form av en informationsbroschyr om sjukdomen SLE. En diagnos hon själv fick av läkaren för ett år sedan.

Annons

För ett år sedan fick Malungstjejen Cattis Engström diagnosen SLE, systemisk lupus erythematosus, en kronisk reumatisk sjukdom. Men förutom diagnosen visste hon inte mycket om sjukdomen.

- Min bror ringde mig på sjukhuset och sa att jag skulle dö om tio år. Han hade läst det på internet, berättar Cattis.

Lyckligtvis så var det inte så illa. Med dagens medicinering kan man i de allra flesta fallen hålla sjukdomen i schack. SLE går också i skov och i perioderna mellan skoven är patienten ofta helt frisk.

I dag väntar Cattis för fullt på att ta studenten vid Malung-Sälen gymnasieskola. Liksom alla andra studenter har hon nyligen gjort klart sitt projektarbete, vilket i hennes fall blev en informationsbroschyr om sjukdomen.

- Jag hade velat ha den här broschyren när jag fick diagnosen och min idé var att göra en broschyr så bra att man kan ge den till andra patienter, berättar hon.

- Dessutom så är det ett bra sätt att lära både mig själv och andra om själva sjukdomen.

Under läsåret har hon forskat på bibliotek, internet och i olika databaser. Och när medbedömaren, hennes läkare på reumatiska kliniken i Falun, Tomas Husmark, fick se resultatet blev han minst sagt imponerad. Så imponerad att Cattis broschyr kan bli den som möter framtida SLE-patienter på kliniken i Falun.

- När jag skickade utkastet gick han runt och visade för sina kollegor. Han sa till mig: "Det här är intressant, vi kanske ska göra något av den", berättar Cattis.

Nu är den färdiga broschyren helt klar och lika imponerad som medbedömaren var handledaren skolan.

- Jag fick ett MVG, avslöjar hon nöjt.

Cattis presenterade sin informationsbroschyr när Malung-Sälen gymnasieskola hade muntlig projektredovisning under onsdagen. Totalt hade åtta arbeten valts ut för presentation.

Övriga projektarbeten som presenterades var:

Anna Larsson, Frida Kristiansson och Anne-Lie Söderlind, SG3 - Presentation av Malung-Sälen gymnasieskola.

Marléne Gustafsson och Jenny Fougstedt, EG2 - UF-företaget NatuRid, naturaktiviteter för barn.

Patrik Olsson, NV3 - Järnframställning ur myrmalm.

Staffan Levin, NV3 - Skogsplantering.

David Eriksson, NV3 - Råolja - från källa till konsument.

Tina Runesson, TE3 - Balklänning - från idé till färdigt projekt.

Maria Bengtlars, NV3, - Konstutställning med naturmålningar.

Mer läsning

Annons