Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carolina på hemmaplan

/
  • Både trygghet och känslor. Den utstrålningen vill Carolina Norén ge Svensktoppens lyssnare. Carolina från Mora är programledare för det magiskt traditionella programmet. I helgen var Carolina hemma i Mora bland annat vid den lugna miljön intill Zornmuseet.  Foto: Hans Olander
  • Både trygghet och känslor. Den utstrålningen vill Carolina Norén ge Svensktoppens lyssnare. Carolina från Mora är programledare för det magiskt traditionella programmet. I helgen var Carolina hemma i Mora bland annat vid den lugna miljön intill Zornmuseet.  Foto: Hans Olander
  • På hemmaplan. När Morakullan Carolina Norén tog över Svensktoppen för några veckor sedan blev det rubriker på lokalblaskans löpsedel. I helgen var Carolina hemma i Mora och kollade in löpet.  Foto: Hans Olander

Annons

För några veckor sedan tog hon över efter Annika Jankell och blev programledare för Svensktoppen.

- Om Kent Finell var mister Svensktoppen hoppas jag kunna bli Miss Svensktoppen så småningom, ler Carolina Norén.

Hon ärvde ett magiskt traditionellt program, som ljudit under helgerna i alla svenska hem sedan början av 1960-talet.

Carolinas första minne är från 70-talet. Efter tonårens sena utekväller väcktes hon dagarna därpå av Svensktoppens toner framåt tolvtiden.

- Radion stod på i hemmets kök. Movie Star med Harpo var nog första minnet. Den hade en svensk text trots låtens engelska titel.

Carolina har kvar den ungdomliga glimten i ögat när tidningen ber henne leta fram sin relation till det anrika programmet med de populäraste svenska bitarna. På den tiden gällde bara svenska texter.

Sedan några år tillbaka får låtarna även vara på engelska. Förutsättningen är att kompositionen är svensk.

- Förändringen har breddat intresset. Senaste exemplet är tjejrockgruppen Sahara Hotnights, som sjunger på engelska. De gick rakt in på femte plats som främsta nykomling häromveckan.

Annars ser Carolina Svensktoppen som en liten garant för den eviga tryggheten i en modern föränderlig värld. Lyssnarna vill veta vad man får. Därför fastnar låtar som "Du är min man" kvar vecka efter vecka.

Carolina vill förnya programmet i små doser utan att det ska tappa sin originalitet. Hon har lite andra förutsättningar än Annika Jankell.

- Annika var frilansare och var i verksamhet endast under direktsändningen. Hon kunde nå artister i regel endast under sändningstillfället.

Carolina är fast anställd och kan arbeta på programmet under hela arbetsveckan med drivkraften att göra intervjuer när som helst.

En annan nyhet kan bli aktuell i början av nästa år.

- Jag har varit radions programledare för melodifestivaluttagningarna och den årliga Eurovisionsfinalen sedan 1999. Nästa år följer jag med de nationella Melodifestival evenemangen runt till de olika arrangörsstäderna.

Det troliga är att hon får med sig Svensktoppens sändningar på de platser där melodifestivalen anordnas.

Sitt starkaste radiominne sedan hon började på riks P4 1997 är hennes bevakning av sin första Melodifestival i Jerusalem 1999.

Efter en vecka med tät stämning och starka känslor med accelererande verkan, där alla närvarande journalister trissade upp sitt eget lands låt, så går Charlotte Nilsson och vinner för Sverige.

- Jag skrek rätt ut i radion.

En urladdning som fick radions sportikon, och Carolinas favorit, Lasse Grankvist att se en ny sportreporter med känslor födas.

- Jag skulle gärna referera sport. Men jag kan för lite om idrott, beklagar Carolina.

Hon gillar tävlingsmomentet med dynamiken och dramatiken. Den finns i sporten och den fanns där den varma kvällen i Jerusalem. Program som Svensktoppen kräver mer sansad objektivitet och det tilltalar Carolina.

Hennes pappa kommer från Östnor i Mora och mamma från Övertänger utanför Falun.

Barnaår tillbringades i Mora och därefter varje sommar under yngre skolåldern. 1979 konfirmerades Carolina i Moradräkt i Sollerö kyrka. Nyligen använde hon samma dräkt igen när minsta dottern Adela, tio månader, döptes. Även Adela bar folkdräkt liksom äldsta dottern Olivia 4 år.

- Det var mäktigt.

Under skolåren närde och tärde Carolina på flera yrkesdrömmar: veterinär, skådespelare för att så småningom börja plugga till psykolog.

Under studietiden på högskolan blev hon engagerad i studentradion och skrev i studenternas egen tidning. Då kom hon på svaret på sin yrkesframtid, journalist. 1988 blev hon anställd på Radio Stockholm och nio år senare värvades hon över till P 4 Riks.

- Radion kommer alltid att finnas i framtiden. Lyssnaren kan ta med den överallt och fantasin växer ju starkare skeendet skildras av endast en röst.

Faktaruta:

Namn: Carolina Norén

Yrke: Programledare

Familj: Maken Christian, Konstnär under pseudonymen Lajozz och barnen Olivia 4 år och Adela tio månader.

Intresse: Gamla Hus. Jag och Kristian kallas för "de gamla husens Lilli och Sussie" med anspelning på den forna sångarduons djurintresse.

Favoritplats: Bland annat Mora. Här känns allt så skönt, lugnt och tryggt. Här finns min släkt och vårt sommarställe i Kansbol samt pappas kåk i Gopshus. Vi har även ett ställe i Roslagen förutom bostaden i Stockholm.

Annons