Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carmen lockar nästa sommar

Nästa års festival har fyra programpunkter fördelade under två helger - nya utbyggnader som den förluståret 2004 riskeras alltså inte.

Sköld har tack vare kontakter med georgiern Badri Maisuradze, i vår aktuell som Don Carlos på Kungliga operan men annars knuten till La Scala och Bolsjoj, kunnat komma överens med nationaloperan i Georgiens huvudstad Tiblisi om en uppsättning av Verdis Il trovatore (Trubaduren).

- Det är en ny produktion som skräddarsys för Dalhallas förutsättningar. Jag är med och tillsätter det konstnärliga teamet som ska arbeta med föreställningen. Vi är angelägna om att den här Trubaduren ska utnyttja naturen i Dalhalla. Den här sommaren kommer folk från Tiblisi hit och tittar på arenan, säger Sköld.

Georgiska nationaloperan svarar också för en galakonsert under 2006 års operafestival.

Jonathan Miller regisserar över hela världen. I december 2003 gästade han Sverige för första gången med uppsättningen av kritikerframgången Kärleksdrycken på Operan.

Miller, som är 75 år och psykologiprofessor vid ett av de klassiska collegen i England, har beslutat sig för att innan han drar sig tillbaka ägna några år åt att regissera operauppsättningar där sångarnas skådespelande sätts i fokus.

Publiken kan vänta sig väl utmejslade personliga dramer för Carmen, Michaëla, Don José, ja ned till enskilda körmedlemmar, när en av de oftast framförda operorna kommer tillbaka till Dalhalla 2006 (en avskalad version från Göteborg gavs också 1998).

Också här handlar det om en nyuppsättning i samarbete med Dalhalla. Kör och orkester hämtas från Opera Island i Kristiansand i Norge. Miller är en regissör som gärna fångar upp stigande soliststjärnor.

Griegs musikteaterverk baserat på Ibsens Peer Gynt, något av ett nationalverk för Norge, kommer till Dalhalla och framförs av Den Norske opera (det börjar bli pinsamt att snart vart enda ett av våra grannländer haft emsembler från sina nationalscener i musikdramatiska verk i Dalhalla medan Sveriges egen nationalscen nöjt sig med att ge enstaka konserter här).

En av Norges verkligt stora skådespelare, Toralv Maurstad, gör rollen som berättaren. Solisterna bär kostymer medan kören har en statisk roll. Griegs Peer Gynt innehåller balettinslag.

Föreställningen ges också i S:t Petersburg och Karlstad. Den Norske operas chefsdirigent Olaf Hensold leder orkestern, som med stor sannolikhet blir en sammansmältning av vår egen Dalasinfoniettan och Karlstadsoperans orkester.

JENS RUNNBERG