Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carmen i Dalhalla direktsänds till biografer

Nu är det klart att Dalhalla Operas uppsättning av "Carmen" direktsänds till en rad biografer runt om i landet 20 augusti.

Dalhalla Opera gör tre föreställningar av Georges Bizet "Carmen" i Dalhalla i augusti. Den sista av dem direktsänds i ett samarbete med Folkets hus och parker till biografer runt om i landet. Just nu har 35 biografer bokat föreställningen. Ännu ingen i Dalarna.

– Det är ett jättebra tillfälle att nå ut till hela Sverige. Vi vill ju så klart att så många som möjligt ska få ta del av det vi gör. Jag kan tänka mig att många kommer att välja att både uppleva operan på plats i kalkbrottet och sedan sätta sig i en biosalong och få se och höra den på ett annat sätt, säger Göran Eliasson, sångare i operan och projektledare för Dalhalla Opera.

Produktionen är en texttrogen tolkning av operan som ligger nära Paul Merimées novell om gatflickan Carmen som lever i utanförskap i södra Spanien på 1800-talet. Pers Anna Larsson gör debut i rollen som Carmen, övriga solister är bland andra: John Daszak, Krister St Hill och Anne Wik Larssen.

För regin står operasångaren och regissören Ulrik Qvale och för kostym och scenografi Karin Sundvall. Dirigerar gör Dalasinfoniettans chefdirigent Daniel Blendulf och Dalasinfoniettan spelar förstärkta av frilansande extramusiker. Dessutom ingår 75 körsångare och 25 professionella dansare i föreställningen. Koreograf, känd från bland annat Bounce, är Ambra Succi.

Delar av det materialet som direktsänds kommer att ingå i en dokumentär som Ulf Caresten gör för SVT och som sänds senare i år.

LÄS MER: Eliasson - operachef i blåställ

LÄS MER: Modeelever syr kostymer till Chanelopera