Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

CARL-OSKAR BOHLIN: Låt de somaliska trygghetsvärdarna få fortsätta sprida lugn på bussarna

Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) JO-anmäler länsstyrelsen Dalarna, eftersom han anser att myndigheten agerat godtyckligt i frågan om trygghetsvärdarna från Somaliska PRO.

Läs även: Därför JO-anmäler Carl-Oskar Bohlin länsstyrelsen

I veckan blev det känt att Länsstyrelsen i Dalarna polisanmäler Dalatrafik eftersom företaget har upprättat ett samarbete med somaliska trygghetsvärdar ombord på busslinjer som tidvis varit stökiga. Att projektet varit mycket lyckat intresserar inte en lika delar konfrontatorisk som byråkratisk länsstyrelse som helt sonika väljer att polisanmäla verksamheten.

Må så vara att länsstyrelsen med andra handen skryter om hur mycket man gör för att främja integration i Dalarna. Land ska ju trots allt med lag byggas och således ska olaglig verksamhet beivras. Det råkar dock finnas en hake och det är att ansvarig jurist på länsstyrelsen, Henri Liman, inte verkar ha läst den lagstiftning han försöker slå i huvudet på Dalatrafik och i förlängningen alla oss andra som gillar att det blivit tryggare ombord på bussarna i Borlänge.

Det stämmer som Henri Liman säger att företag som bedriver bevakningsverksamhet måste vara auktoriserade, men därefter slutar Liman förhålla sig till vad som står i lagen och övergår till sitt eget lösa tyckande.

För att ett uppdrag ska kunna klassas som bevakningsverksamhet och därmed vara tillståndspliktig, krävs att den utförs yrkesmässigt. Den som vill veta vad yrkesmässigt betyder hittar sin vägledning i lagkommentaren till inkomstskattelagen, där nämns rekvisit som självständighet, varaktighet och vinstintresse. De somaliska pensionärerna som alltså inte representerar ett företag utan en ideell organisation har som ersättning från Dalatrafik erhållit ett busskort (för att kunna åka med bussarna) samt ett föreningsstöd till sin förening. Det har alltså inte ens utgått någon personlig ekonomisk ersättning, än mindre en yrkesmässig sådan,. Därmed faller redan det första kriteriet som krävs för att det ska vara fråga om bevakningsverksamhet. Vidare står det helt uppenbart klart att uppdraget i övrigt har mer gemensamt med nattvandring eller det värdskap som exempelvis cityvärdar utövar.

Juridiskt torde det vara solklart att länsstyrelsen inte har på fötterna i sin bedömning helt enkelt därför att man varken tycks ha valt att förhålla sig till legaldefinitionen av centrala begrepp så som yrkesmässighet och bevakning. Inte heller tycks man ha tagit intryck av det fyra år gamla hovrättsavgörande som uppställer ganska höga krav för att ett trygghetsvärdskap ska övergå till att klassas som bevakning. Långt mycket högre än vad som nu är för handen. Detta, i sig självt, kvalificerar för att upprätta en JO-anmälan, men vad som är ytterligare bekymmersamt är att länsstyrelsen tillgriper polisanmälan för en verksamhet man inte har någon insyn i. Det är helt uppenbart att länsstyrelsen helt och hållet grundar sin uppfattning, om vad trygghetsvärdarna ombord på bussarna ägnar sig åt, på löst tyckande.

Jurist Henri Liman på länsstyrelsen tycker något och väljer sedan att i kraft av tjänsteman på en statlig myndighet att författa en polisanmälan. Länsstyrelsen kan rimligen bara polisanmäla sådant som ligger inom och uppdagas inom ramen för tillsynsverksamheten. Eftersom länsstyrelsen här inte har utövat någon tillsyn kan man som myndighet inte heller rimligen tillgripa polisanmälan i myndighetens namn. Vilka övriga presumtiva brott utanför sitt beredningsområde ägnar sig egentligen länsstyrelsen åt att polisanmäla? Om juristen med det tveksamma omdömet vill polisanmäla i eget namn kan han väl i och för sig göra det, men att använda sin myndighet för ändamålet är direkt olämpligt.

Det är allvarligt att länsstyrelsen inte kan läsa lagen. Det är allvarligt att länsstyrelsen upprättar godtyckliga polisanmälningar och det är beklagligt att länsstyrelsen inte förefaller det minsta intresserade av att meddela sina uppfattningar i dialog med berörda parter. Varje förvaltningsmyndighet har ett serviceuppdrag och en skyldighet att tillämpa svensk lag i enlighet med ordalydelse, praxis och förarbeten.

I detta har länsstyrelsen i Dalarna kraftigt brustit och därför inlämnar jag idag en JO-anmälan mot denna hantering. 

Carl-Oskar Bohlin (M) Riksdagsledamot på dalabänken

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel