Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carinthina Z:s ägare förstummade av Amanda Kjellbergs vinst

Sporten besöker familjen Zeinoff som precis kommit hem från de överraskande framgångarna i Falsterbo med Borlänge RS ryttaren Amanda Kjellberg i sadeln, på familjen Zeinoffs häst Carinthina Z.

På gården i Övermora får deras juvel nu en välbehövlig återhämtning efter flera veckors prestationer på hög nivå, 1,40 till drygt 1,50 meter där Falsterbo blev lite av pricken över i:et med seger i finalen 7-stars och 100 000 kronor i prispengar. Lägg därtill att de kvalade in till de internationella starterna CSIO5* där de allra bästa skulle tävla.

Hur kändes det då?

– Både jag och Benny var alldeles knäsvaga och trodde inte det här kunde hända. Helt plötsligt fick vi boka om för att vara kvar och Amanda fick ställa in en planerad utlandssemester. Och det fortsatte bra, i en speedklass på 1,45 blev det nästan vinst, men Malin Baryard hann fem hundradelar före med sin bästa speedhäst. Det kändes ändå som en stor vinst i det här gigantiska startfältet.

– Nästa klass var en 1,50 meter där det blev ett nedslag men ändå en riktig superrunda . Carinthina Z hade gått tre helger på rad men presterade ändå som en stjärna och visade inga tecken på trötthet. Vilken häst hon är hon älskade att visa upp sig inför den stora publiken.

– Vi tog ändå beslutet att stå över Prix 1,60 som gick på söndagen då hon presterat så fantastiskt bra under lång tid. Det är helt otroligt det som hänt, jag är helt slut då jag vill sköta alla förberedelser själv. Och på hemmaplan fick vi ragga ihop all hjälp vi kunde få och det lyckades också. Det blev en vecka i ren världsklass.

Sporten har följt Amanda Kjellbergs hästliv sedan barnsben och skrivit mycket om hennes framgångar med SM-guld på ponny och som junior på stor häst med många internationella meriter bland annat EM.

Här kan du ladda hem DT:s Android-App.

Här kan du ladda hem DT:s iPhone-app.

Vi har också följt Sandra Zeinoffs fin-fina ponnytid och övergången till stor häst.Men för båda blev hästlivet för mycket och Amanda tog två år i utlandet och Sandra började trappa ner tävlingsridningen trots att då familjen Zeinoff köpt Carinthina Z.

Vad hände då?

– Ja, vi blev ju lite ställda och visste inte vad vi skulle göra men åkte till träningar i Enköping för Sylve Söderstrand och han konstaterade att vi köpt en Grand Prix-häst. Samtidigt hörde vi att Amanda Kjellberg börjat rida sin systers hästar. Så för tre år sedan började hon utveckla Carinthina och det blev en härlig utveckling där Carinthina gick från klarhet till klarhet från en ganska försiktig häst till den tuffing hon är i dag.

– Nu går hon i hagen och laddar energi och Sandra rider henne regelbundet för att bygga kondition. Amanda hopptränar henne två till tre gånger per vecka och det blir bara bättre och bättre.

Hur ser framtiden ut?

– Det är många perspektiv som öppnar sig efter årets alla framgångar. Men vi kommer att fortsätta utesäsongen med ett par stortävlingar till och sedan får vi se hur allt utvecklar sig, säger Katarina och Benny Zeinoff.