Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina Sundberg vågade följa sin dröm

46 år gammal bestämde sig Carina Sundberg för att våga satsa på sin barndomsdröm. Hon sa upp sig från sitt jobb på sportbutiken för att bli illustratör. Tack vare sociala medier har hennes illustrationer uppmärksammats av modegiganter som Valentino och Lanvin och skådespelaren Sarah Jessica Parker följer henne på Instagram.

Carina har ett leende som är få förunnat och kläderna hon bär vittnar om hennes kärlek till mode. När Pralin träffar henne har hon precis flyttat in på sitt nyinredda kontor som ligger på gamla brandstationen i Falun. Entrén är stor och inglasad, man blir nästan lite överväldigad och kontrasten mellan gammalt och nytt är väldigt svår att inte tycka om. Carina visar stolt upp sitt rum, som är ett av många i den stora byggnaden. Väggarna och taket är vitt, golvet mörkt. När visningen av kontoret och byggnaden är avklarad slår vi oss ned i de soffor som finns i det gemensamma utrymmet för de som håller till i huset.

Carina Sundberg är alltså illustratör och formgivare med eget företag. När hon själv får välja blir det oftast skor eller något annat modebetonat som växer fram på papperet. Drömmen är att få jobba med något av de stora modehusen men hon gillar alla uppdrag hon får. En bild som de flesta här i Dalarna har sett och känner igen, utan att veta vem upphovsmakaren är, är logotypen till Peace & Love.

– Jag blev kontaktad av Jesper Heed 2014, för att jag skulle kunna göra något för konstdelen av festivalen. Det slutade med ett samarbete där jag gjorde allt grafiskt material till posters, armband, bussreklam, biljetter och så vidare. Och i år har jag gjort det för andra året. Alla blommor, tigrar, apor, fjärilar är handritade, berättar Carina.

Hon har alltid gillat att rita men det dröjde länge innan hon vågade satsa på drömmen hon haft sedan hon var liten.

– Det började under vårvintern 2013. Min dotter Maja studerade marknadsföring med inriktning på modebranschen (fashion managing marketing) på Berkley i New York. Jag åkte dit för att besöka henne. Vid ett tillfälle behövde Maja nya pennor och papper till en uppgift i skolan, ingenting konstnärligt eller så utan bara en ren uppgift, berättar Carina.

När Carina kom tillbaka till dotterns lägenhet satte hon sig och började rita med de pennor och papper som hon precis har köpt.

– Jag kan inte förklara varför jag gjorde det. Kanske var det bara känslan av fina nya pennor och ett nytt block men Maja hade också en bild av mormor och morfar, som jag hade ritat när jag var 14-15 år gammal, jag har ju ritat hela mitt liv, säger Carina.

Under vistelsen i New York frågade Maja mamma Carina flera gånger varför hon inte arbetar med att rita. Och jo, visst hade Carina funderat på det och under ganska många år men det hade alltid stannat vid just tankar.

Dagen innan Carina skulle resa hem till Sverige igen tog hon en springtur i Riverside State Park, tidigt på morgon runt 07:00. Det var en krispig morgon, klockan var bara runt sju på morgonen och det var nollgradigt där ute. Springturen gick bra men när hon kom hem till Majas lägenhet igen hände det någonting.

– När jag kom tillbaka till lägenheten igen började jag gråta. Jag fattade verkligen ingenting men Maja fick ta hand om mig. Det var jättejobbigt för oss båda. Jag kunde varken förklara för henne eller mig själv vad som pågick förutom att jag var tvungen att åka hem och göra en del förändringar, säger Carina.

Carina grät under nästan hela den åtta timmar långa flygresan hem. Carinas man Ola hade åkt på en fotbollsresa till England med några bekanta och familjens bil var parkerad på Arlanda när Carina landade på svensk mark igen. Hon hämtade ut nyckeln, packade in sina saker i bilen och började åka hemåt. Det blev en tuff bilfärd med många stopp och tårar innan Carina till sist svängde in därhemma.

– Väl hemma i Falun igen kom min brors fru, Karolina, och tog hand om mig. Vi åkte hem till henne, det var väldigt skönt. Hon hjälpte mig verkligen att bena ut vad det var jag ville göra. Vi började göra listor, kolla på skolor som jag kunde söka till, funderade över var jag skulle kunna praktisera och så vidare, säger Carina.

De gick igenom listan med vänner på Carinas Facebooksida för att hitta personer med kopplingar till grafisk design för att försöka hitta en möjlig praktikplats. Efter mycket letande hittade de en person som Carina visste äger en reklambyrå.

– Jag skrev ett mail till honom och berättade om mina funderingar och min önskan om att få göra praktik hos dem. Jag skrev att jag är en jävel på att koka kaffe, skrattar Carina.

Carina fick ett möte med mannen som äger byrån där hon fick tips och råd om vilka kurser hon skulle gå för att kunna få praktik hos dem. Bland annat behövde hon lära sig Photoshop, Illustrator, Indesign och några andra bildredigeringsprogram.

– Jag sökte en kurs i illustration hos Berghs och kom in våren 2014. Kursen var på distans så jag startade mitt företag i samma veva för att kunna frilansa, fastän kursen var väldigt hetsig. När jag var klar med kursen fick jag praktikplats på byrån som jag hade pratat med tidigare och det var under praktiken där som jag upptäckte att det var illustratör jag vill bli, säger Carina.

Innan Carina började rita professionellt arbetade hon på Intersport i Borlänge och tog hand om inköpen, skyltning och även ekonomin de sista åren hon arbetade där. Hon säger att det fanns en viss konstnärlighet i det arbetet också med att bland annat skylta fönster.

I januari 2015 blev Carina medlem i Illustratörscentrum och här börjar karriären ta fart genom att Carina börjar synas i sociala medier. Det började med ett par italienska Valentinoskor som Carina ritade och publicerade på sitt Instagramkonto. För ett sådan måste man ju ha, det hade dottern Maja varit tydlig med. Bilden nådde företaget som frågade om de fick publicera den på sin sida, vilket så klart fick Carina att känna sig hedrad. Sagt och gjort - och bilden fick 40 000 gilla-markeringar! Även Sarah Jessica Parker, känd från tv-serien Sex In The City, har publicerat Carinas bilder på sina sociala medier-konton.

– Världen blir liten med sociala medier. Det är ett oerhört bra sätt att marknadsföra sig, säger Carina.

Londonbaserade Charlotte Olympia är Carinas personliga favorit. Hon designar bland annat oerhört detaljrika skor - skor som Carina alltid gillat att rita. I februari 2015 blev Carina kontaktad av Charlotte Olympia, efter det att designern repostat en av Carinas teckningar på sociala medier. Bilden hamnade sedan på tyska Vouges hemsida.

– När Charlotte Olympia tog kontakt med mig visste jag nästan inte var jag skulle ta vägen. Jag blev verkligen "starstruck". Jag fick först ett privat meddelande på facebook som sedan ledde till mail-kontakt, och senare telefonsamtal.

Carina fick i uppdrag att illustrera en inbjudan och en fotovägg för en tillställning i Olympias Miami-butik och var under hösten på plats i New York för ytterligare uppdrag av Charlotte Olympia. Carina gjorde även presentationsillustrationer för kollektionen på London Fashion week.

– De var väldigt noggranna med allt och kontrakten var stora, jag fick hjälp att läsa igenom dem, fnissar Carina.

Sedan i april i år satsar Carina Sundberg helhjärtat och till hundra procent på illustratörsyrket, bland annat genom att skaffa kontoret på gamla brandstationen i Falun. Och med tanke på allt som hänt under den korta tid hon hållit på känns det som om framtiden ter sig ljus.