Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancersjuk tvingas till arbetsförmedlingen

Annons

Under sommaren har en rad, tidigare sjukskrivna, sagts upp från Landstinget Dalarna.

- Vi har en person som varit sjukskriven i 14 år som sägs upp nu. Försäkringskassan bedömer att personen kan arbeta, men personen är för sjuk för att kunna utföra ett arbete hos oss, därför måste vi säga upp personen som får söka nytt jobb via arbetsförmedlingen, säger Stefan Lindskog.

Scenariot är inte ovanligt och kommer att bli än vanligare framöver. Fram till årsskiftet 2012-2013 löper den tidsbegränsade sjukersättningen ut för ett 50-tal landstingsanställda.

- Jobben inom landstinget har förändrats under de senare åren. De flesta jobb kräver flera års högskoleutbildning, något som många långtidssjukskrivna som är på väg att bli utförsäkrade saknar.

- Att som sjuk 50-åring sätta sig i skolbänken igen är inte enkelt. Vissa går ned på halv- eller deltid för att få behålla jobbet, även om det innebär lägre inkomst och senare mindre pension, säger Stefan Lindskog.

Han har arbetat med rehabilitering i drygt 30 år. Sedan de nya reglerna i sjukförsäkringen infördes för två år sedan har hans arbete förändrats.

- I dag är det mycket få som bedöms så sjuka att de får tidsbegränsad sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension.

Skillnaden mot tidigare är att en person ska testas mot hela arbetsmarknaden, och att en arbetsgivare har 180 dagar på sig att försöka rehabilitera en person innan den ska bedömas som arbetsför eller inte.

- Arbetslinjen gör att allt ska gå mycket fortare idag, som jag ser det har inte Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan fått resurser i samma takt att ta hand om alla människor, säger Stefan Lindskog som även ser fördelar med de nya reglerna.

- Det är bra att människor inte konserveras i sjukroller. I dag har vi lyckats rehabilitera långt fler än tidigare, men de som drabbas hårt är svårt sjuka som vi inte hittar arbete för men som ändå bedöms har arbetsförmåga av Försäkringskassan.

Annons