Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Campinghäng, buskspel och dans på Bingsjöstämman

Återigen fylls lilla Bingsjö av spelmän, folkmusikälskare och nyfikna. När den årliga Bingsjöstämman går av stapeln hyllas de gamla spelmännen samtidigt som nya talanger lyfts fram.

Annons

Årets stämma hyllar byns egna son Päkkos Gustaf som skulle ha fyllt 100 år i år. Precis som förra sommaren så bjuder årets Bingsjöstämma på strålande väder när ordförande Anders Bjernulf förklarar stämman öppnad.

– Jag vet inte vem som har trollat, om det är Pekkos Per, eller om det är Höök Olle, eller någon annan gammal spelman uppe i himlen men vädret har de fixat, säger Anders.

Under invigningen delas stipendiet ”Spelmansresan” ut och går i år till de fyra musikerna Ellinor Fritz, Linnea Hedvall, Jonas Liljeberg och Malin Nordfors som kommer att få 15 000 kronor vardera.

– Det känns fantastiskt att få det här stipendiet just för att kunna för spelmanstraditionen vidare. Det är det största för mig, säger 17-åriga Linnea Hedvall från Plintsberg.

Linnea ska bege sig ut på en cykelresa från Siljansnäs till Bingsjö där hon kommer att träffa fyra olika personer som ska berätta om äldre spelmän vars låtar hon ska lära.

– Det ska bli jättekul, säger Linnea.

Tiomannabandet Spöket i köket, med medlemmar från södra Sverige och Danmark, var bokade för en spelning på Café Nyfiket i Rättvik på torsdagen och tog då chansen att stanna till i Bingsjö med turnébussen under tisdagen och onsdagen för att njuta av stämman och själva bjuda på lite spontanuppträdande.

– På sätt och vis personifierar den spelmansstämma-idén i och med att det i första hand inte så mycket konserter och stora framträdanden, utan det är i första hand campinghäng, buskspel, lite ceremonier och väldigt mycket dans. Så det skapar ju verkligen en miljö där vem som helst kan spela med vem som helst, säger Nisse Blomster som spelar gitarr i Spöket i köket.

Läs också:

Polska och syriska inslag när Bingsjö gör sin 47:e stämma

Här är din guide till sommarens festivaler i Dalarna