Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Camp Lost lär deltagarna att leva på naturens villkor

I lördags samlades 20-talet ungdomar mellan 15-25 år i Hässlen i Garpenbergsskogarna för att delta i Civilförsvarsförbundets åttonde ungdomsläger Camp Lost.
Under fyra dagar fick de lära sig att överleva på naturens villkor.

Under måndagen fick Camp Lost-deltagarna i uppdrag att undsätta flera skadade personer ur en bil som kört av vägen, det hade även börjat ryka misstänkt under bilen. Att det dessutom börjat snöa rejält gjorde övningen ännu svårare, men också mer verklighetstrogen, eftersom vädrets makter inte tar någon som helst hänsyn till verkliga olyckor och katastrofer.

– Camp Lost är egentligen ett höstläger, men det här blev mer som ett vinterläger, konstaterar Gösta Ljungberg, ledamot i Civilförsvarsförbundet Dalarnas distriktsstyrelse och en av lägrets sju ledare.

Camp Lost är ett överlevnadsläger där deltagarna får lära sig att klara sig på naturens villkor. Redan första dagen fick de sätta upp bivacker där de sedan sov under hela lägret. Några tog sitt pick och pack och gick längre i i skogen för att övernatta i en slogbod. Nattetid turades deltagarna om att vara eldvakter för att förhindra att den enda värmekälla de hade inte skulle falna och dö. All matlagning skedde utomhus över öppen eld. Tillverkning av burkficklampor, kniv- och yxteknik, vattenrening och sjukvård var några av de ämnen som stod på programmet.

Deltagarna fick även lära sig första hjälpen, kunskaper som de under måndagens katastrofövning fick möjlighet att testa.

Arrangör för Camp Lost var Civilförsvarsförbundet Dalarna, deltagarna kom från hela landet, bland annat Skellefteå, Göteborg, Halmstad och Östersund.