Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cameron avgår efter brexit-seger

Brexit (London, TT:s utsända)
Storbritannien har röstat för att lämna EU. Det historiska beskedet har utlöst chockvågor på marknader världen över.

Annons

Premiärminister David Cameron säger att han avgår vid Konservativa partiets kongress i oktober.– Förhandlingarna måste ske under en ny premiärminister, säger David Cameron, som tror att en ny ledare kan tillsättas under partikongressen i oktober.Det blir också upp till den nya premiärministern att ta initiativ till den formella utträdesprocessen, enligt Cameron. Han säger att han är stolt över sitt beslut att lämna över frågan till folket.– Det brittiska folket har röstat för att lämna EU och deras vilja måste respekteras, säger Cameron inför blixtrande kameror utanför bostaden på 10 Downing Street.

Blandade reaktionerPå Londons gator är reaktionerna på valresultatet blandade.– Jag är väldigt glad just nu. En seger för demokratin och självständigheten. Och nu hoppas jag att vi tar tillbaka kontrollen över invandringen, säger 30-åriga Londonbon Adam Flannigan till TT:s utsända i London.Han har själv kampanjat för ett EU-utträde och är glad över resultatet, som han tänker fira med "ett par öl".Italienska Martina, 27, jobbar på ett hotell i London. Hon är en av omkring 3 miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien och som nu går en oklar framtid till mötes.– Det är väldigt oroväckande för oss i EU att britterna valde att lämna oss, säger hon och tar ett bloss på sin cigarett.

"Utan en enda kula"Folkomröstningen om EU-medlemskapet blev jämnare än väntat och nattens rösträkning har varit en veritabel nagelbitare. Under morgonen ökade lämna-sidans övertag och strax efter åtta meddelade BBC att brexitförespråkarna vunnit med 51,9 procent av rösterna, medan 48,1 procent röstade för att stanna.– Vi kommer att ha gjort det utan att behöva slåss, utan att en enda kula har avfyrats, sade Ukip-ledaren Nigel Farage, en av de mest framträdande brittiska EU-kritikerna, i ett segervisst tal tidigare på morgonen.Uttalandet, som kommer en vecka efter mordet på den brittiska parlamentsledamoten och stanna-förespråkaren Jo Cox, utlöste vrede i Storbritannien. "Ofattbart okänsligt", skrev The Daily Telegraphs politiska korrespondent Michael Wilkinson på Twitter.

Högt valdeltagandeDet officiella valdeltagandet är 72,2 procent. Enligt Dagens Nyheter har det inte varit så högt i ett nationellt val sedan 1997, då Tony Blair skrällde. I England och Wales röstade de flesta för att lämna, medan stanna-sidan fick störst stöd i Skottland och på Nordirland, rapporterar SR Ekot.Nu måste Storbritannien förhandla med resten av EU-länderna, bland annat om fortsatt tillgång till EU:s inre marknad, vad som händer med britter som bor i andra EU-länder, och EU-medborgare som bor i Storbritannien.– Förhandlingarna ska officiellt pågå i två år, men det är otroligt svåra frågor som ska förhandlas om. Det är helt klart att många av EU:s medlemsländer inte kommer att vara särskilt givmilda i den förhandlingen, säger Lisbeth Aggestam, docent i statsvetenskap vid Centrum för Europaforskning på Göteborgs universitet.

ÖverraskandeGöran von Sydow, forskare på Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps), säger att resultatet är överraskande eftersom opinionsmätningar och vadslagningsfirmor pekade på en seger för stanna-sidan inför omröstningen. Det lyftes även fram att ett högt valdeltagande skulle gynna stanna-sidan, som förlorade trots att många röstade.– Sedan kommer europeiska ledare att uttala sig om hur man ser på hur ett brittiskt EU-utträde ska gå vidare, säger Göran von Sydow.

Obama informeradUSA:s president Barack Obama har informerats om resultatet och han kommer att tala med Storbritanniens premiärminister David Cameron under dagen, säger Vita huset enligt Reuters.