Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Calle fick Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj för sitt förnyelsearbete inom Hedemoras kulturarv

Hedemorabon Calle Eklund har tilldelats Riksantikvarieämbetes förtjänstmedalj 2015.
Detta för sina insatser med att förnya det ideella arbetet om Hedemoras kulturarv.
– En stor ära, säger Calle Eklund.

På onsdagskvällen höll Riksantikvarieämbetet sitt höstmöte på Friends Arena i Solna. Under kvällen delades bland annat årets förtjänstmedalj ut. Medaljen delas ut till någon eller några som har gjort förtjänstfulla insatser för kulturmiljön.

I år fick Hedemorabon Calle Eklund förtjänstmedaljen.

Länk: Se klipp från när Calle Eklund fick ta emot medaljen.

– Det är lite svårt att ta in. Det är en stor ära. Men det är inte bara jag som är förtjänt av detta, det gäller även alla andra som skriver om geografi på Wikipedia och som jobbar ideellt inom hembygdsföreningar, säger Calle Eklund när DT når honom på telefon från Stockholm.

Motiveringen till förtjänstmedaljen lyder: ”För att ha förnyat det ideella arbetet om framför allt Hedemoras kulturarv genom att använda digital teknik och därigenom gjort bygdens kulturhistoria känd i vida kretsar”.

– Jag ser mig mer som en representant för alla de människor som jobbar ideellt inom framför allt hembygdsföreningar. Det är så många som är engagerade inom detta område, men jag är väldigt utåtriktad med det jag gör och ser till att sprida det och det gör nog att jag sticker ut och syns lite mer, säger Calle Eklund.

Han vill uppmana andra hembygdsföreningar att försöka jobba med att sprida sitt material via Internet.

– Det är dessvärre många hembygdsföreningar som aldrig når ut till en kotte eftersom de bara skriver sina texter i hembygdsböcker. Därför skulle jag vilja uppmana fler hembygdsföreningar att bli mer utåtriktade och sprida sitt material via Internet, inte minst för att locka in fler yngre medlemmar till föreningarna. Det är en rätt hög medelålder i dessa föreningar, säger Calle Eklund.

Förutom engagemanget inom Hedemora Gammelgård är Calle även engagerad inom Projekt Hedemora.

– Det innebär att jag skriver om Hedemora på Wikipedia och lägger upp bilder samt jobbar med QR-koder inom QR-pedia. Det har inte riktigt slagit igenom ännu, men QR är en kod som man kan läsa av med sin smartphone och få upp information och fördjupning om något, på flera olika språk. Vi har några sådana på Gammelgården och när skyltarna längs Kulturpromenaden i centrala Hedemora ska bytas ut och uppdateras så kommer det att finnas QR-koder till skyltarna, berättar Calle Eklund.

Hur kommer det sig att du har engagerat dig inom detta?

– Jag är intresserad av att gräva där jag står och av att lyfta fram de lokala pärlorna som finns här. Vi har mycket industrihistoria i Hedemora och det är jag intresserad av. Att jag har engagerat mig inom Gammelgården är för att jag ser det som ett sätt att vara med och bevara historien och förnya den.

När fick du veta att du skulle få förtjänstmedaljen?

– Jag har vetat det i ungefär en månad men jag var tvungen att hålla det hemligt. Jag fick blommor, ett diplom och två varianter av medaljen, en av dem kan jag bära på kostymen och en annan på exempelvis en högtidsdräkt, berättar Calle Eklund.

Fotnot: Ett videoklipp på hur det såg ut när Calle Eklund tog emot priset finns att se på YouTube. Länken till klippet finns på www.dt.se/hedemora