Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C vill bromsa invandringen

– Vi känner att det är dags att sätta ner foten. Flyktingströmmen till Ludvika måste ta en paus, säger Jan Willner (C).

Han hänvisar till det beslut som Centerpartiet Ludvika-Grangärde tog vid partiets månadsmöte i måndags. Att det är ett laddat utspel som troligen kommer att applåderas av främlingsfientliga partier och organisationer är Jan Willner väl medveten om.

– Men om kommunen fortsätter att ta emot i samma utsträckning som i dagsläget finns risken att det kommer att späda på främlingsfientligheten ytterligare.

– Det är nödvändigt med tanke på kommunens kapacitet inom exempelvis förskolor och skolor att vi ser till att vi kan ta hand om dem som redan har kommit hit, fortsätter Jan Willner.

C påminner om att det redan finns mellan 450 och 500 flyktingar/asylsökande fördelat på tre förläggningar som finns i Sunnansjö, Grangärde och Rämshyttan.

Enligt Jan Willner finns det dessutom uppgifter som gör gällande att det finns planer på att öppna ytterligare en förläggning i kommunen med drygt 100 platser.

– Då kommer vi upp till närmare 600 flyktingar, vilket är fullt tillräckligt i dagsläget. Visst är det så att Ludvika kommun inte är unikt, det finns andra kommuner som tar emot lika många och ännu fler.

– Men med tanke på det kraftiga underskottet i kommunens ekonomi så måste vi bromsa in det här.

Med hjälp av dalacenterns riksdagsman Anders Ahlgren, Gagnef, hoppas Centerpartiet Ludvika-Grangärde kunna driva sin ståndpunkt vidare upp på riksplanet.