Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggstart för nya hästskon på Lugnet

Alla avtal är undertecknade.
Nu startar bygget av den nya hästskon, med tillhörande servicebyggnad, på Lugnet.
Investeringen är beräknad att kosta 11,9 miljoner kronor.

För någon vecka sedan blev det klart att det är Byggarna i Falun AB, som får förtroendet att bygga den nya hästskon på Lugnets skidstadion.

– Ända sedan vi fick tilldelningsbeslutet har vi börjat förbereda oss, och runt 20 personer från företaget kommer att vara engagerade under byggtiden, säger vd:n Mikael Lusth.

Bygget av den nya hästskon är ett lite ovanligt byggprojekt - och har dessutom en tight tidsplan.

Hästskon konstrueras som en sex meter hög bro i betong, med en servicebyggnad under. Sidorna på bron kläs med en gles träfasad, både för att smälta in i miljön och för att skapa bra kallförrådsutrymmen vid sidan av servicebyggnaden.

– Det som skiljer det här bygget från andra ”brobyggen” är att denna bro kommer att krökas mer än 90 grader med en väldigt snäv radie. Därför går det inte att använda några prefabricerade delar utan allt kommer att behöva byggas på plats, säger platschefen Henrik Olsson i ett pressmeddelande.

En annan utmaning är byggtiden. Delar av projektet är finansierat med regionala medel och bland annat servicebyggnaden med toaletter måste vara klar senast 31 december för att dessa pengar ska falla ut.

Dessutom måste de största arbetena vara klara innan vinterns evenemang drar igång på allvar. Under SM-veckan kommer hästskon inte att kunna användas, men kravet är att den ska gå att använda under världscupen i mars.

Den servicebyggnad som byggs under hästskon kommer bland annat att innehålla 27 vattentoaletter, något som länge har varit efterfrågat både av besökare och arrangörer på Lugnet.

– Visst bygger vi hästskon för skid-VM 2015, men detta är i allra högsta grad en investering som kommer till nytta i många fler sammanhang. Alla som varit på något större evenemang på Lugnet och behövt gå på toaletten vet att toaletter har varit en bristvara på stadion. Den nya servicebyggnaden under hästskon kommer bli till glädje för många, säger Liselotte Jonsson, vd på Lugnet i Falun AB.