Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstart för 60 nya lägenheter i höst

/
  • Elke Herbst från Kopparstaden visar var de 60 nya lägenheterna i Galgberget kommer att byggas. Upphandlingen är precis avslutad och byggstart blir någon gång i höst.
  • Många av lägenheterna som byggs får utsikt ner mot Runn.
  • – Det kommer att bli väldigt spännande att se hur intresset är för de nya lägenheterna. Är intresset stort bygger vi 40 till, säger Elke Herbst.

Till hösten börjar bygget av 60 nya lägenheter i Galgberget.
– Går uthyrningen bra bygger vi 40 lägenheter till där, säger Elke Herbst från Kopparstaden.
Tidigare i år kom 89 nya lägenheter till på regementsområdet.

Annons

– Att vi har så hårt tryck på våra lägenheter är en tuff men samtidigt kul utmaning. Vi ser också att fler privata intressenter börjar bygga både hyreslägenheter och bostadsrätter i Falun. Tidigare var det nästan bara vi som byggde hyreslägenheter i Falun.

För några år sedan slog Kopparstaden fast att bolaget skulle ha en plan om att i snitt kunna öka antalet lägenheter med 50 per år. En inriktning som står fast.

Med tanke på den brist på lägenheter som det ändå är i Falun är ju frågan varför inte Kopparstaden bara bygger ännu fler nya lägenheter.

Men det är inte helt enkelt, enligt Herbst:

Främsta anledningen är att det är dyrt att bygga nytt.

– Nyproducerade lägenheter har varit något exklusivt. De får en högre hyra än vad folk har varit vana med. Så det har inte varit så enkelt att hyra ut nya lägenheter. Men jag tror att det håller på att ändras lite. Därför ska det bli oerhört spännande och se hur det går med uthyrningen av de nya lägenheterna som vi ska bygga i Galgberget.

Upphandlingen av bygget av 60 lägenheter har precis avslutats. Byggstart blir någon gång under hösten, men tidsplanen är inte helt spikad.

– Men jag skulle tro att det i runda slängar tar ungefär ett och ett halvt år från byggstart till dess att lägenheterna är inflyttningsklara. Ser vi att uthyrningen går bra har vi option för att bygga ytterligare 40 lägenheter där.

Tidigare i år, direkt efter skid-VM, var 89 nybyggda lägenheter inflyttningsklara i kvarteret Brigaden på regementsområdet. Av dessa var 62 vanliga lägenheter och 27 studentlägenheter.

Många av lägenheterna är ettor, och alla lägenheter där har redan hyrts ut.

Ett annat problem när det gäller bostadsmarknaden är att det inte alls är samma omflyttning mellan olika boendetyper som det var för några decennier sedan.

– Vi ser att många fler i Dalarna väljer att bo kvar i sina hus längre jämfört med i många andra län. Det minskar cirkulationen på bostadsmarknaden.

Bland annat innebär det att möjligheten för nybildade familjer att hitta begagnade hus att köpa minskar och de blir kvar längre i sina lägenheter.

En ond cirkel där det också blir svårt att hitta lägenhet för de äldre som vill flytta från sitt hus.

– Jag tror delvis att det beror på att många äldre som har betalat av sitt hus bor billigt, och skräms av en hyra på 7 000 kronor i månaden i en lägenhet. Men samtidigt kan de ju få väldigt mycket pengar om de säljer sitt hus så att de både kan betala hyran och få en hel del pengar över. Här har vi en pedagogisk utmaning.

Ett sätt för Kopparstaden att försöka möta detta är att satsa på seniorboenden som enbart erbjuds de som står i en + 55-kö.

– Vi håller på att göra om en fastighet i Norslund på Kopparvägen 41 till seniorlägenheter. Det har vi hållit på med sedan förra sommaren. Av de 16 lägenheterna som finns i huset fungerar nu elva som seniorboende. Faller det här väl ut kommer vi fortsätta att lägga över lägenheter ur vårt befintliga bestånd till seniorlägenheter.

Annons