Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads sågar Jens Runnberg: "Ledarsidan är arbetarfientlig"

Byggnads Gävledala (S) ordförande Kim Söderström (S) har valt att svara på min krönika om överenskommelsen med länsordföranden Peter Hultqvist (S) i Dala-Demokraten (S) i stället för i den tidning där kritiken framfördes.

Annons

Läs Söderströms replik här.

Jaha. Det här är ju andra gången Kim Söderström måste medge att han ägnat sig åt hittepå om det där broraset i Ludvika.

Jag välkomnar att Byggnads nu också medger att det var hittepå att koppla ihop raset med bristen på kollektivavtal, och noterar det nya beskedet om att man i stället avsåg helt andra byggen i Stockholmstrakten.

Det är bra att Byggnads nu är öppna med att alla vid byggplatsen i Ludvika hade kollektivavtal och att bristen på ett sådant avtal därmed inte kan ha haft något med olyckan att göra.

Det handslag mellan Byggnads och S i Dalarna som skulle leda till att inga andra byggen än dem där byggarna är medlemmar i ett S-fack ska tillåtas saknar helt rättslig verkan.

Tyvärr tror jag ändå att Byggnads lyckades sätta bilden (det visar exempelvis P4 Dalarnas artikel om utspelet) av att särskilda upphandlingslagar med avseende på kollektivavtal kommer att gälla i Dalarnas S-styrda kommuner och i det S-styrda landstinget.

Men det finns inga särskilda lagar för socialdemokrater.

Föreningsfrihet råder i Sverige.

Arbetare behöver inte vara med i sosseorganisationer om de inte vill.

De har till och med laglig rätt att slippa.

Byggnads olagliga och arbetarfientliga handslag med Hultqvist skjuter med laserprecision på arbetarna i de många småföretag som följer alla lagar, som inte har kollektivavtal men som svarar för fyra av fem nya jobb i Sverige.

Arbetarna i sådana företag vill Byggnads porta från den offentliga byggmarknaden.

Det är S-retorik av sämsta slag Söderström gör sig skyldig till när han ger sitt parti äran av allmän rösträtt och åttatimmarsdag, fast liberaler spelade en avgörande roll i dessa reformer.

Antagligen utan att rodna påstår Söderström att DT företräder Leif Östling, en dag efter att DT i en ledare skarpt kritiserat Leif Östling.

Så här går det ofta till när S debatterar.

Hittepå.

Annons