Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads sade nej till medlarbud

Byggnads nobbar medlarnas bud. Därmed finns risken kvar för en stor byggstrejk i Sverige.

Drygt 2 500 medlemmar i Byggnads går ut i strejk på tisdag om parterna inte är överens. Enligt arbetsgivarna beräknas närmare 10 000 anställda att beröras av strejken.

Under lördagen fick Byggnads och Sveriges Byggindustrier ett bud från medlarna, men sent på eftermiddagen meddelade fackförbundet att det svarade nej.

Enligt Byggnads innehåller budet ett "frontalangrepp på våra lönesystem och i förlängningen också ett angrepp på den svenska modellen".

Det kan vi inte acceptera, säger ordförande Johan Lindholm.

Han säger att det fanns mycket mer att önska i den hemställan som facket sade nej till.

Den här avtalsrörelsen kommer att handla om rätten till inflytande om den svenska modellen.

Beklagar nej

Arbetsgivarparten beklagar att Byggnads sade nej till budet. Enligt Mats Åkerlind, förhandlingschef vid Sveriges Byggindustrier, innehöll det bland annat en låglönesatsning, förbättrad jämställdhet och förbättrad arbetsmiljö.

Trots att förslaget innehåller att ackordet ligger kvar i princip oförändrat så säger de nej, säger han.

Några tider för nya förhandlingar var på lördagskvällen inte inbokade.

Inga kontakter

I målarkonflikten förekommer inga kontakter. Sedan i fredags har 260 målare lagt ner sina penslar. Motiveringen till Målareförbundets nej till senaste budet är att det gäller att säkra lönesystemen så att målarna får en rättvis lön. Medlemmarna har i huvudsak ackordslöner, som bygger på prestationerna. Facket säger att det upplever att arbetsgivarens långssiktiga strategi är att avveckla ackordslönerna.

Peter Sjöstrand, vice ordförande och förhandlingschef i Målareförbundet, säger att inga kontakter med motparten har förekommit eller är planerade sedan förbundets strejk drog i gång.

Enligt nästa varsel går ytterligare cirka 190 målare ut i strejk den 22 april.

Men vi sitter nu och lägger upp strategier och överväger om vi ska utvidga varslet och lägga nya, säger Sjöstrand.