Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygglovstrid avgjord

– Det har varit fruktansvärt. Jag har tvingats lägga ner massor av min egen tid och tiotusentals kronor för att kämpa mot kommunens tjänstemän och byggnadsnämnd. De har skickat polisen på mig, utfärdat viten och svartbyggeavgifter. I slutändan visar det sig nu att jag inte hade gjort något enda fel, säger fastighetsägaren sedan mark- och miljödomstolen slutligt avgjort striden.

Upprinnelsen till det hela var att fastighetsägaren för ett par år sedan tog kontakt med en byggnadsinspektör i kommunen. Han undrade om han behövde ha bygglov för att sätta upp en ekonomibyggnad/förråd för arbetsredskap på sin lantbruksfastighet.

– Jag fick beskedet att det inte behövdes. Annars så hade jag ju sökt, säger fastighetsägaren.

Byggnadsinspektören har senare uppgett att han inte kan minnas samtalet.

Till saken hör att fastighetsägaren har sitt bostadshus på lantbruksfastigheten. Ekonomibyggnaden placerade han ute på gården.

När byggnadsinspektören upptäckte detta hävdade denne att det var en komplementbyggnad, som krävde byggnadslov. Den linjen har senare även byggnadsnämnden drivit.

Det här blev upptakten till rena cirkusen.

– Man hängde upp sig på att byggnaden stod på gården intill bostadshuset, och att den hade spröjsade fönster. Det är precis som nästan alla uthus har placerats och sett ut genom tiderna. Jag ville ha tillgång till elektricitet, och kunna ha uppsikt över byggnaden där jag förvarar maskiner och redskap för ansenliga värden, säger fastighetsägaren.

Fastighetsägaren kände sig lurad och förklarade att han inte ville ha mer med den aktuella byggnadsinspektören att göra mer. Detta upplevdes tydligen som "hot" och när kommunens tjänstemän senare kom för en besiktning/inspektion så kom de med "beskydd" av tre poliser.

Då hade redan några veckor tidigare en polispatrull dykt upp på gården med en delgivning om den förestående inspektionen.

– Jag har aldrig låtit bli att ta ut handlingar som kommunen skickat till mig, och jag har aldrig hotat någon tjänsteman så jag förstår inte vad polisen skulle hit för, säger fastighetsägaren.

Inspektionen nu rörde en slutbesiktning av ett annat bygge som fastighetsägaren gjort.

När detta var utfört så fick fastighetsägaren ett helt A4-ark med anmärkningar mot bygget.

Han fick också ett föreläggande, med vite på 25 000 kronor, att riva ekonomibyggnaden ute på gården. Dessutom tilläggsavgift för olovlig byggnation med drygt 10 000 kronor, samt byggnadsavgift på 10 500 kr.

Fastighetsägaren överklagade.

Nu har allt blivit genomgånget punkt för punkt. Av alla anmärkningar från slutbesiktningen blev det till sist ingenting kvar. Allt var OK.

Svartbyggeärendet har gått så långt som upp till mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt, som slagit fast att det inte behövs byggnadslov. I domen upphävs beslutet om byggnadsavgift, "svartbyggeböterna".

Byggnadsnämnden har beslutat att inte överklaga vidare.

Tidigare har länsstyrelsen upphävt vitesföreläggandet, och förvaltningsrätten har upphävt beslutet om tilläggsavgift.

Därmed har hela cirkusen resulterat i platt ingenting.

– Jag känner mig verkligen motarbetad och rent av trakasserad, säger fastighetsägaren.

– Jag har också under ärendets gång försökt få kontakt med flera av de högsta befattningshavarna på kommunen i den här frågan. Alla har de lovat mig att de skulle höra av sig, men ingen av dem har gjort det.

Fastighetsägaren vill nu också ha utrett hur det gick till då polisen blev inblandad och ställde upp i det här sammanhanget.