Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygglov kan bli normbildande

Leksands kommun tvingas ge bygglov till bostadsbyggande på åkermark i Hjortnäs.
Detta efter att ärendet har dragits till högsta instans.
– Det här känns inte alls bra för inför framtiden, säger Anne-Lie Stenberg (M) ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Leksands kommun har under åren haft en tydlig policy att inte ge bygglov på åkermark.

Så när en privatperson ville bygga på åkermark i Hjortnäs var var det inget konstigt att kommunen sa nej till bygglov.

Ärendet överklagades till länsstyrelsen som var av samma uppfattning som Leksands kommun - att åkermarken skulle förbli åkermark och inget annat.

– Vi har en mycket bra dialog med LRF i den här frågan, säger Anne-Lie Stenberg.

– Vi menar att vi kan avgöra när det är lämpligt att bygga på åkermark och när det inte är det.

Men ärendet överklagades ytterligare en gång och mark- och miljödomstolen var av en helt motsatt åsikt - det vill säga att det mycket väl skulle kunna gå att bygga på åkermarken i Hjortnäs.

Och i och med att mark- och miljlööverdomstolen som högsta instans nu har meddelat att man inte tar upp ärendet så är det alltså bygglov som gäller.

– Det här känns inte alls bra inför framtiden. Som vi ser det kan det här beslutet sätta oss i kniviga situationer i framtiden, fortsätter en orolig Stenberg.

Vad kan kommunen göra?

– Vi kommer att fortsätta att behandla varje bygglovsärende för sig. Men man ska ha klart för sig att Hjortnäsfallet finns med i en sammanställning över prejudicerande fall i Sverige, så det kommer helt klart att påverka framtida bebyggelse i Leksands kommun.