Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggföretag vill satsa

Minst två byggföretag har kontaktat kommunen och anmält intresse av att få bygga bostäder i Ludvika.
– Det handlar om parhus och bostadsrätter i flerbostadshus, säger Erik Bransell, planeringsstrateg i Stadshuset.

Bransell berättar att traditionellt brukar kommunerna anvisa områden som är tänkta för bostadsbebyggelse och med färdiga detaljplaner.

– Men nu har vi tagit ett annat grepp där företagen fått tala om var de skulle vilja bygga. Det här är fortfarande väldigt mycket i sin linda, men företagen vill förstås få tillbaka sina exploateringskostnader. Så det som är intressant för dem är byggen i strandnära lägen eller centrumnära, upplyser Bransell.

För tre år sedan kunde NLT berätta att Skanska anmält intresse för att få bygga ut villaområdet på Hammarbacken och att företaget även hade önskemål om att få bygga i Håksberg och i centrala Ludvika. Om Skanska även nu är en av intressenterna är något oklart, kommunen vill ännu inte namnge företagen.

– Just nu är det ingenting vi tittar skarpt på i Ludvika. Problemet med Ludvika är att det finns väldigt få färdiga detaljplaner för bostäder men vad jag förstår jobbar kommunen med det nu, säger Mikael Lundin, distriktschef vid Skanska i Dalarna.

– För närvarande koncentrerar vi oss på Falun och Borlänge, men vi har hela tiden kontakter med Ludvika kommun, tillägger Lundin.

Erik Bransell vill för sin del tills vidare ligga lågt med uppgifter om vilka områden byggföretagen visat intresse för.

– Vi har bollat idéer och pratat om möjligheter men jag känner att det är för tidigt att peka ut områden. Men jag kan säga att intresset gäller bostadsrätter i flerbostadshus och parhus där tanken är att sälja parhusen som egnahem.

Både Bransell och stadsarkitekten Göran O. Sundell bedömer att de två byggföretagens intresse för att ge sig in i projekt i Ludvika är stort.

– De är seriöst intresserade, det tror vi. Ludvika kan stå inför en utveckling med 700 till 800 nya jobb i gruvnäringen och då kommer trycket på vår bostadsmarknad att öka enormt. Det kommer att märkas genom högre priser på villor och bostadsrätter, säger Erik Bransell.