Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggde folkracebil för välgörenhet

Folkraceentusiasten och Morabon Dan Ljungberg kom på en idé. Varför inte bygga en bil, låta lotta ut den på en folkracefestival och skänka överskottet till välgörande ändamål? Sagt och gjort. Till veckan lottas bilen ut till förmån för Min Stora Dag.

Tillsammans med sin bror Johan har Dan Ljungberg på sin fritid arbetat ett halvår med bilen. I ett garage i Kråkberg har vad de själva kallar "den dyraste folkracebilen som någonsin har byggts" kommit till med stöd från inte minst lokala sponsorer.

– Folk kallar oss idioter, fast med glimten i ögat; reaktionerna vi har fått är "wow!” Folk har velat köpa lotter på en gång. Det här har blivit mycket större än vad vi hade trott från början, säger Dan Ljungberg.

Folkraceintresset har de båda bröderna delat sen de var små och nästan årligen har de besökt Folkracefestivalen i Motala. Därför var det redan från början givet var bilen skulle lottas ut.

Tillsammans med bilsportklubben SMK Motala Bil bestämde de att överskottet av lotteriet skulle skänkas till Min Stora Dag, en insamlingsstiftelse som bidrar till fler aktiviteter för sjuka barn. Och förhoppningen är att samtliga 10 000 lotter, som kommer säljas för femtio kronor styck, går åt.

– Då blir det nästan 400 000 kronor som går till en väldigt god sak. Det är stort för oss, säger Dan Ljungberg.

Om lottförsäljningen går bra är förhoppningen att kunna fortsätta med liknande projekt i framtiden. Men först bär det alltså av till festivalen och utlottningen av folkracebilen som äger rum i Motala 15-19 juli.

– Det ska bli så häftigt, äntligen! Efter alla dessa timmar vi lagt ner. Men vi vill ju inte bli av med bilen! Den har blivit som en familjemedlem, så det kommer bli tomt. Men det som är så fint är att överskottet går till Min Stora Dag. Det känns underbart.