Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdespelet "Under samma himmel" succé

/
  • Sång. En av sångerna i bygdespelet framför här av Irja, Hilkka och Kirsti.  Foto: Sören Haga
  • Skadad. Jonas Hansson ur svenskfamiljen hittas skadad och tas här om hand under dramatiska former av medlemmar i de finska familjerna. Irja som spelas av bygdespelets grundare Yvonne Isaksson tar hand om den skadade.  Foto: Sören Haga
  • Prästbesök. Prästen spelade av Malungsprästen Lennart Pettersson kommer och besöker de finska familjerna och framför att han vill se dem i kyrkan på högmässan varje söndag.  Foto: Sören Haga

Annons

I det här bygdespelet får man följa de finska familjerna Porkka och Rämäinens nybyggarliv i den svenska obygden år 1601 då det hela utspelar sig och det är oftast ett tufft liv där man också får känna av främlingsfientligheten.

Det här spelet är en blandning av historia, saga och fantasi. Ett musikdrama som verkligen skapar både spänning och romantik.

De finska familjerna i spelet "Under samma himmel" invandrade från Finland från ett folk som levat under feodalherrarnas grymhet och ryssarnas våldsdåd. Deras tillvaro har kantats av våld, svält och själslig nöd. Och nu skall man finna en bättre tillvaro i ett nytt land. Men där man också utsätts för svåra påfrestningar.

Det här bygdespelet handlar om en svunnen tid men känns ändock aktuellt idag då invandrarfientligheten fortfarande finns kvar.

Sedan urpremiären har spelet ändrats den hel del när det gäller innehållet men grundinnehållet är det samma som det var vid urpremiären 2001. Nämligen handlingen med fientligheten mellan invandrade finnar och svenskar men det finns många delar i det här dramat som har genomgått förändringar.

Och visst. De som såg bygdespelet "Under samma himmel" vid urpremiären 2001 märker mycket tydligt att pjäsen både utvecklats och ser annorlunda ut även om innebörden och huvudhandlingen är den samma som första året som bygdespelet framfördes.

Bygdespelet "Under samma himmel" är utan ett bygdespel som berör och ett fantastiskt verk av en amatör. Yvonne Isaksson har skrivit spelet och även det mesta av musiken och att hon lyckats finns det ett tydligt bevis på. Bygdespelet lockar en stor publik för sjunde året i rad.

Mer läsning

Annons