Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygatan blir "modellgatan"

Gångbana, gröna träd, cykelväg och enkelriktad körbana.
Bygatan utanför kommunhuset i Leksand ska bli en modell för hur flera av gatorna i Noret kan komma att se ut i framtiden.

Just nu pågår arbetet för fullt med den nya centrumplanen som ska ta ett helhetsgrepp på Noret.

Arbetet är dock omfattande och kommer att ta tid. Samtidigt finns det till exempel gator som är i akut behov av upprustning.

Bygatan utanför kommunhuset är ett sådant exempel. Efter semestrarna kommer de 65 metrarna mellan Faluvägen och nästan ända ner till Hantverkaregatan att helt byta skepnad.

– Det stämmer, säger kommunens fastighetsansvarige Lars Nilsson.

– Vi kommer att bygga gatan på ett sätt som kan komma att bli en modell för hela Noret.

Det innebär tydligt avgränsade partier för både gående, cyklister och biltrafik med plats för grönska i form av träd.

För att ytterligare förstärka de olika partierna av vägen kommer man att arbeta med olika underlag.

– Asfalt på vägbanan och cykelbanan och där emellan kantsten i granit. Gångbanan får betongplattor och närmast husväggen och mellan gång- och cykelbanorna där träden ska stå, lägger vi smågatsten, fortsätter Lars Nilsson berätta.

Hela upplägget betyder att de parkeringsfickor som tidigare funnits på gatan kommer att försvinna.

– De är i praktiken redan borta. Det är inte tillåtet att parkera där sedan en tid tillbaka. Man får ställa sig på Torget i stället.

– Det har funnits önskemål om att behålla en eller två parkeringsfickor för besökande till Borelius läkarmottagning, men inte mer trafik det är på den här gatan så går det utmärkt att stanna till och släppa ur de som ska dit - även om körbanan är enkelriktad, fortsätter Lars Nilsson.

Det är konsultföretaget Sweco som har tagit fram "modellgatan" som kostar 600 000 kronor och tar cirka två-tre veckor att färdigställa. Under augusti månad är det tänkt att arbetet genomföras.