Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bybor rasar mot planer på bostadsrätter

BORLÄNGE Det är uppror i Nygårdarna. På torsdagskvällen träffades närboende angående Borlänge kommuns planer på att bygga 24 bostadsrätter på åkermark.
– Det jäser i byn alltså, säger Olov Johansson.

Omkring 20 kritiska byinvånare samlades vid Helen Dahlbäcks villa i Nygårdarna. Utanför hennes gård ligger en åkermark där hästar går på bete.

På andra sidan betesmarken står – knappt 100 meter – Olov Johanssons stora lada.

Anledningen är Borlänge kommuns planer på att bygga fem lägenhetshus, totalt 24 bostadsrätter på åkermarken. Intressenterna för bygget är Skanska, Ikano och Bo Klok.

Det gillar inte byn som anser att lägenhetshus inte hör hemma i Nygårdarna.

– Det här är snart den sista byn som finns i Borlänge. Dessa 24 lägenheter kan inte heller vara som skäl till att det kan ha någon inverkan på bostadsförsörjningen i kommunen, säger Olov Johansson.

Kommunens argument har varit att byn är så pass nära tätorten att man får tåla det.

– Det är som att tala med en vägg, säger Olov Johansson.

– Vi har inte fått något gehör för en enda synpunkt som vi lämnat.

Helen Dahlbäck blickar ut över åkermarken som kan förvandlas till fem flerbostadshus på en trång yta.

– Kommunen har en ståndpunkt om värdet av att bevara den kulturhistoriska radbymiljön i Nygårdarna. Men den struntar man i, i det här fallet, säger Helen Dahlbäck.

– Vi förstår att kommunen vill bygga nytt. Men det finns annan mark man kan bygga på om man vill, som är närmare centrum och med bättre infrastruktur.

Före måndag den 5 maj ska synpunkterna på detaljplanen vara inlämnade.