Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bybor får starta eget dagis

- Det här är verkligen en lättnad, vi är jätteglada, säger Anna Forstman, en av föräldrarna som drivit förslaget.

Skolan i Sörsjön stängdes år 1981 och har sedan dess stått oanvänd. Än idag står bord och träslöjdsbänkar kvar, och utnötta skolböcker och pärmar trängs i bokhyllorna. På övervåningen finns en liten gymnastiksal. Malungshem, som äger skolan, har beslutat att de ska renovera delar av den och hyra ut skolan till kooperativet. Bland annat ska man sätta in en liten kokvrå och nya toaletter. Tanken är att barnen främst ska hålla till i den gamla undervisningssalen.

- Men när vi startar i augusti kommer vi att vara i lägenheten som hör till skolan, i väntan på att renoveringen blir klar, säger Anna Forstman.

En liten skara barn beräknas gå på fritids- och förskolan i Sörsjön. I augusti kommer de troligtvis att vara tre förskolebarn och två fritidsbarn.

Tidigare har barnen i Sörsjön gått på förskola, grundskola och fritids i Nornäs. Men i våras tog Älvdalens kommun beslutet att lägga ner verksamheterna där på grund av bristande elevantal. Föräldrarna i Sörsjön fruktade att de skulle behöva åka hela vägen till Sälen för att lämna och hämta barnen på förskolan.

- Vi skulle alltså ha varit tvungna att åka sammanlagt 14 mil om dagen för att hämta och lämna, det hade varit tidsmässigt, kostnadsmässigt och miljömässigt ohållbart, säger Ulrika Eriksson, förälder.

Barn och utbildningsnämnden har överlåtit förvaltningen av barnens "elevpenning" till Kooperativet Dalen.

- Vi tycker verkligen att Malungshem och kommunen ställer upp och stöttar oss i det här, det känns väldigt bra, vi kämpar för att utveckla den här byn, säger Gun Britt Svensson, ansvarig för kooperativet Dalen.

- Det här är glädjande för hela Sörsjön, i och med detta blir byn mer attraktiv att bo i, lägger Anna Forstman till.

Vad ska förskolan och fritidset heta?

- Det har vi inte riktigt bestämt ännu, vi får se, säger Anna Forstman.