Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byar med kvinnokraft

Vad har en chefscoach, en klädförsäljare och två glassfabrikörer gemensamt?
Mycket! De är kvinnor, de är grannar, de driver företag i byarna Romma och Hälla, de tror på internet som en del av affärsrörelsen och de har gemensamt öppet hus i morgon, torsdag.

Röda stugor med vita knutar - på ytan speglar byarna i Leksand lugnet självt. Men glänta lite på dörrarna och det sjuder av aktivitet.

– De flesta nyheterna som rör byar handlar om tråkiga saker som nedläggning av skolor och indragna bussar.

– Vi vill visa att det finns mycket kraft i byarna också, säger Sylvia Krepp och Birgitta Sjöde S Klingberg i Romma.

Sylvia Krepp driver sedan ett par år tillbaka en gårdsbutik där hon säljer modekläder enligt konceptet Shop In Home.

– Jag har en mindre butik hemma, men åker också ut till arbetsplatser och hem till folk. Det ska vara bekvämt för kunden att handla! slår hon fast.

Tvärs över byvägen finns Birgitta Sjöde S Klingberg - chefsutvecklare som efter tio år i Falun nu har flyttat verksamheten till gården i Romma.

Förutom att hon tar emot klienter i gårdshuset så kan hon även stötta via internet - speciellt mellanchefers situation ligger henne varmt om hjärtat.

– Under flera år har jag tillsammans med Almi företagspartner byggt och utvecklat en internettjänst där jag kan coacha via mejl, chatt, skype och med hjälp av internetcoachen Bea, berättar hon.

Bea har förinprogrammerade svar som hjälper den som kontaktar henne att reda ut sina tankar.

– För mig är sekretess och säkerhet viktigt, därför raderas alla personliga uppgifter automatiskt varje natt.

I grannbyn Hälla finns mor och dotter Julie och Lisa Skogs - nyblivna glassfabrikörer. De satsar på lokalproducerad glass och mjölken och grädden kommer direkt från familjens kossor på åkern utanför.

Under det öppna huset hos de tre entreprenörerna i morgon mellan klockan 14 och 18, bjuds på information, fika, smakprover och erbjudanden.

– Vi hoppas att det här är början och att vi kan både hitta och locka ännu fler entreprenörer i våra byar, avslutar Birgitta Sjöde S Klingberg och Sylvia Krepp.