Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byalaget utreder fibernät i Sörsjön

/
  • Mikael du Bouzet i Sörsjöns byalag menar att ett fibernät i Sörsjön ger bättre kommunikationsmöjligheter och ökade fastighetsvärden.

Byalaget i Sörsjön gör nu en undersökning om intresset att dra fibernät till fastigheterna i byn.

Annons

– Det finns goda möjligheter att utveckla ett fibernät. Nu ska vi först undersöka intresset för att sedan kunna göra en riktig kostnadsberäkning. I det här skedet binder man sig inte för något, säger Mikael du Bouzet i Sörsjöns byalag.

Tekniken för kommunikation och mottagning av media förändras ständigt. Koppartråd för telefon, parabolantenner för TV och modem för internet är bekant för de flesta. Med fibernät kan man få allt genom samma tråd.

– Ett fibernät ger stabilare och snabbare hastighet på internet, samma möjlighet att använda vanliga telefoner, att titta på TV via kabeln, samt att få samhällstjänster som till exempel avancerad vård i hemmet genom landstinget, förklarar Mikael du Bouzet.

I Sörsjön finns möjlighet att utan större tekniska insatser gräva ner fibernät genom hela byn, både på östra och västra sidan.

– Det kommer förstås att krävas en investering av fastighetsägarna. Å andra sidan så ökar värdet på våra fastigheter om de är anslutna till ett fibernät, och man kan se det som en investering för framtiden, säger Mikael du Bouzet.

Hur mycket det skulle komma att kosta beror på flera faktorer, bland annat hur många av byns fastighetsägare som vill ansluta sig, och de möjligheter som finns till bidrag från länsstyrelsen.

Det ska man kunna svara på när man vet om intresset finns och hur stort det är.

Mer läsning

Annons