Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byalag hoppas att privatpersoner köper hus på Källfallet

Byalaget i Grängesberg tror sig ha hittat ett koncept för att skapa en framtid för de anrika arbetarbostäderna på Källfallet.
– Vi hoppas kunna sälja husen styckevis till privatpersoner, som kan tänka sig att renovera det hus man köper och flytta dit, säger Richard Jansson i byalaget.

Han uppger att det finns personer som redan visat intresse.

– Men vi tar oss friheten att välja vilka vi säljer till, för vi vill ha dit personer som är beredda att lägga ned jobb på att rusta det hus man köper.

Byalagets ambition är att husen på sikt ska återfå sitt originalutseende genom att putsen avlägsnas och den underliggande rödfärgade panelen friläggs.

– När vi besiktade husen kunde vi se att panelen överlag var i förvånansvärt bra skick, upplyser Jansson.

Området utgörs av en enda fastighet, så kommande köpare får därmed ett hus som står på ofri grund.

– Vi har pratat om att i framtiden stycka av tomtmark runt husen.

Källfallet stod klart 1896 och var ett nationellt föredöme på den tiden när det gällde arbetarbostäder.

Men på senare år har området varit herrelöst, i förfall och utsatt för både vandalisering och stölder av inredning. Från att vart och ett av husen bestått av fyra enrumslägenheter har ombyggnader skett under åren och det finns nu flera varianter, alltifrån ettor till femrummare.

Efter en lång procedur blev Grängesbergs byalag ägare till området i slutet på förra året, i första hand för att förhindra en rivning.

Och nu går man vidare med att sälja till privatpersoner.

– Byalaget kommer att behålla ett av husen för möten och sammankomster och att kanske två ställs i ordning för uthyrning. Man kan ju tänka sig att till exempel Spendrups behöver rum om det kommer folk utifrån på jobb.

Men övriga av de 22 husen bjuds ut till försäljning via byalagets hemsida.

– Vi kommer inte att annonsera i media utan informationen läggs ut på vår hemsida, upplyser Richard Jansson.

I vilken kondition är husen efter att ha stått oanvända i över tio år?

– Det är olika. Något hus är dåligt men generellt är de i hyfsat skick. I vissa lägenheter är viss renovering påbörjad. Tyvärr har en del köksskåp, blandare och toalettstolar stulits för det verkar ha varit fritt fram ett tag att plocka det man ville. Yttertaken är omlagda för 20 - 25 år sedan men här och var är det läckage vid genomföringar.

Vilken typ av uppvärmning finns?

– Genom el-radiatorer. Men det finns skorstenar med rökgångar så det går att sätta in till exempel bras- eller pelletskamin. Annars är det väl luftvärmepumpar som gäller.

Enligt Richard Jansson är man fem personer i byalaget som engagerat sig i Källfallet och som till våren kommer att ge sig på att röja bort sly och annan växtlighet på området.

Vad tänker ni begära för husen?

– Det tänker vi inte gå ut med utan ta det med spekulanterna. Men som de flesta säkert förstår är det inga stora pengar det handlar om, svarar Richard Jansson.

Fotnot: Information om Källfallet finns på Grängesbergs byalags hemsida: kallfallet.weebly.com.