Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bvc-sköterskans dröm: Fler vårdanställda – mer tid för patienterna

/
  • Bvc-sköterskan Ulrika Hovdebo Bergkvist skulle önska att sjukvården skulle ha råd att ta in mer personal och ägna några minuter ytterligare åt varje patient.
  • Rättviks vårdcentral.

– Vi gör ingen skillnad på våra patienter, men vi hoppas att vi gör skillnad för varenda en av dem.
Ulrika Hovdebo Bergkvist är bvc-sköterska vid Rättviks vårdcentral och möter dagligen barn och barnfamiljer, sedan en tid också asylsökande.
– Mötena med barnen är fantastiska, säger hon.

Annons

Som sköterska vid barnavårdscentralen träffar Ulrika Hovdebo Bergkvist i genomsnitt sex till åtta barn varje arbetsdag.

Många barn har också sällskap av en eller två föräldrar samt av syskon.

Sedan i oktober har antalet patienter med utländsk bakgrund ökat markant och vid många patientmöten måste Ulrika och hennes arbetskamrater numera övervinna språkliga hinder.

Läs också: Stort stöd förasylboende i Orebygden: Ideell svenskundervisning.

– Vi har tolkhjälp via telefon, men tolkarna måste bokas i förväg och har mycket jobb.

Ändå är bvc-sköterskan glad över sitt jobb och sin arbetssituation:

– Det är en förmån att få möta så många människor och att få ta del av deras – ibland – otroligt gripande livsöden. När det gäller flyktingarna kan det vara svårt att ens föreställa sig vad de genomgått – och när man kan föreställa sig det är det ändå svårt att förstå vad de varit med om och hur de klarat det.

Eftersom barn är beroende av sina föräldrar, sin närmaste familj, är det nödvändigt att vårdpersonal med barnfokus även ser till familjesituationen och därmed också föräldrarnas fysiska och mentala hälsa.

Ulrika Hovdebo Bergkvist betonar att hennes uppgift är att ge alla sjukvård på lika villkor, men tillstår att det händer att hon blir djupt berörd av en del patienters berättelser och öden.

– Vi är humanister och andra människor väl och ve påverkar oss på olika sätt. För att vi ska må bra och kunna göra ett bra jobb är det viktigt att vi inte tar jobbet med oss hem, utan att vi vid arbetsdagens slut går hem både fysiskt och mentalt.

Rättviks vårdcentral har på kort tid fått ytterligare över 500 presumtiva patienter i form av asylsökande och ensamkommande unga flyktingar. Bvc-sköterskan konstaterar – i likhet med tillförordnade vårdcentralchefen Marit Bond – att det ökar belastningen på personalen.

– Visst är det slitsamt, men jag tycker ändå att vi gör ett bra jobb och att vi lyckas hjälpa våra patienter. Och vi får många bevis på uppskattning. Men fick jag önska fritt – utan att ta bry mig om landstingets ekonomi och budget – skulle det vara att vi kunde ta in personal och ägna några minuter ytterligare åt varje patient, slutar Ulrika Hovdebo Bergkvist.

Läs också kommunalrådet Annette Riesbecks flyktingtal i kommunfullmäktige: Misstänksamhet och rykten skrämmer mig.

Annons