Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busschaufför delade inlägg från hatsajt - nu stängs han av

En busschaufför i kollektivtrafiken Dalarna är avstängd från jobbet. Orsaken är inlägg på Facebook med starkt motstånd mot invandring och flyktingmottagning.
– Vi ser en risk att resenärer inte blir bemötta likvärdigt och gör nu en utredning, säger Tiina Ohlsson, regiondirektör, Region Dalarna.

Resenärer har reagerat över inläggen på Facebook. På chaufförens privata sida ligger bland annat skämt om invandring och artiklar från Avpixlat, en invandrarfientlig hatsajt.

Föraren har också delat andras kritiska inlägg om flyktingmottagning,

På måndagen fick Dalatrafik kännedom om Facebooksidan och reaktioner från allmänheten. Under dagen fattade Region Dalarna, ledningen för Dalatrafik och bussbolaget där föraren arbetar beslutet att stänga av chauffören under utredningstiden.

Vad är det som ska utredas?

– Det handlar om vad som ligger bakom och om det har fått följder för resenärer, säger Tiina Ohlsson, Region Dalarna, kollektivtrafikmyndighet och ägare av Dalatrafik.

Dalatrafik har upphandlat trafiken som bussföraren kör. I avtal med bussbolagen står att alla resenärer oavsett kön, religion eller sexuell läggning ska behandlas likvärdigt, betonar Tiina Ohlsson.

Dalatrafiks vd Conny Strand ser inläggen som ett "olämpligt" agerande för en bussförare i kollektivtrafik. Strand har inga uppgifter om att resenärer med utländsk bakgrund märkt förarens inställning.

– Men det värsta vore ju om det blev en stämning på bussar som uppfattas som främlingsfientlig.

Han framhåller samtidigt att frågan är svårbedömd.

– Bussföraren har skrivit inläggen på sin fritid och alla har rätt att ha åsikter.

Förhandlingen sker med chauffören, facklig representant och arbetsgivare.

Läs mer:

Hon blev nekad att åka skolbussen

Hade barnvagn - fick inte åka med bussen

Väktare sätts in efter bråk på bussar

Väktare anklagas för övervåld mot trettonåring

Mer om Dalatrafik

OPINION/LEDARE "Vilket yrke ska en rasist få ha - inte busschaufför tydligen"