Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bussbolag anklagas för lagbrott

Nobina försökte runda lagen om offentlig upphandling i samband med Dalatrafiks pågående upphandling av kollektivtrafik. Detta genom att försöka påverka ägaren Region Dalarna med ett möte. Det menar Regionchefen Göran Carlsson. Inviten avvisades.

Nobinakoncernen är Nordens största bussbolag med regionala uppdrag i Sverige, Danmark, Norge och Finland samt interregionala resor i egen regi genom Swebus.

– Med tanke på hur stora Nobina är så förutsätter jag att de är väl införstådda med lagen om offentlig upphandling. Att vända sig till oss mitt under en upphandling med hot om att avstå från att lämna bud är inte seriöst. Att begära ett sådant möte strider helt mot lagen.

– Hade vi ställt upp hade det räckt för att ogiltigförklara upphandlingen. Är de så okunniga eller var det planerat för att sabotera vår upphandling som Dalatrafik har i uppdrag att genomföra? undrar Göran Carlsson, chef för region Dalarna.

DT har tagit del av den e-post som utväxlats mellan Region Dalarna och Nobinas operativa chef Sjur Brenden. Den inleds 23 april med en invit till tjänstemannen Håkan Jansson, ansvarig för kollektivtrafik på Region Dalarna:

"Hej Håkan, Vi pratade om att hitta tid för ett möte med oss. Hur ser det ut för dig 30 april alternativt 29 april. Om dessa datum inte funkar är vi tacksamma för alternativa förslag från dig", skriver Brenden.

Tjänstemannen på Region Dalarna skickar en kopia till regionchef Göran Carlsson som var i Warszawa

"Sjur Brenden på Nobina ringde nyss och framförde att de var mycket bekymrade över kraven i upphandlingen och känner tveksamhet inför om de överhuvudtaget kan lämna anbud. De tycker risktagandet blir för högt. Exakt vad han menade förstod jag inte. Han vill träffa någon från myndigheten. Hur sjutton ska vi hantera detta?... kanske egentligen grundläggande, kan vi träffa Nobina under brinnande upphandling?"

Carlsson svarade omgående:

"Vi kan inte träffa någon under pågående upphandling!"

Nobinas operative chef fick besked 24 april om att det inte blir något möte.

08:49 den 3 maj kommer svaret:

"Tycker det är beklagligt att Ni inte valde att inte lyssna på vad vi ville framföra. Måste nu tyvärr meddela att vi har beslutat att inte lämna in anbud i upphandlingen pga. obalans i villkor och därmed orimliga affärsrisk som man som operatör tvingas ta. Utöver detta tror vi att anbudet blir onödigt dyrt för Dalaborna."

På fredagsförmiddagen den 3:e maj informeras Nobinas 530 anställda i Dalarna och företaget går ut med pressinformation och debattartikel undertecknad av Nobinas Sveriges vd Jan Bosaeus.

11.38 klipper Göran Carlsson banden med Nobina:

"Jag har följt din mailframställan och din/er begäran om att få till stånd ett särskilt möte. Denna begäran var för mig inte så lite förvånande!

Bara begäran till Håkan och ännu mer din förvåning över mitt beslut att vi absolut inte är beredda att föra ett separat samtal med er under pågående upphandling känns lite speciellt. Jag kan därför inte heller se att det finns utrymme att nu ha ett möte med er för att vi ska få höra närmare detaljer kring ert beslut och åsikter."

Region Dalarnas direktion har nu beslutat om nytt datum gällande tilldelningsbeslut i upphandlingen. Direktionen har delegerat till Leif Nilsson (S), Ingalill Persson (S) och Lena Reyier (C) att ta beslut den 18 juni.