Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bussar struntade i skolbarn

När skolan började så började också Dalatrafiks nya liv, det handlar om att inte längre plocka upp passagerare som står vid fel hållplats.
I Älvdalsbyarna Åsen och Brunnsberg rullade bussen förbi barn som skulle till skolan.

Louise Söderqvist i Åsen, är mamma till Filippa och besviken på Dalatrafik som struntade i barnen vid hållplatsen när de skulle ta bussen till den första skoldagen.

– Vi har inte förstått att barnen som skulle till Älvdalsskolan inte kunde använda den hållplats de alltid använt. Nu stod de vid stolpen och när bussen kom stannade inte chauffören, trots att andra barn i bussen ropade att även de skulle med, säger Louise.

Samma sak hände även i nästa by där bussen bara passerade några barn som även de stod vid "fel" hållplats.

En av pojkarna ringde det telefonnummer som stod på skylten vid busshållplatsen, men fick inget svar.

– Filippa ringde hem och som tur var kunde jag skjutsa ner barnen till skolan. Min främsta kritik är att chauffören inte stannade och tog med barnen samt förklarade vid vilken hållplats de skulle ha stått, säger Louise.

I det brev som eleverna fått informeras de av skolan att bussar går enligt turlistor som Dalatrafik skickat ut och på Dalatrafiks hemsida.

– Om vi inte förstått att våra barn skulle ta sig till en annan hållplats så är det ju inte bra, men jag tycker ändå att bussen kunde ha stannat första skoldagen och informerat om det, säger Louise, som nu fick agera skolskjuts för en grupp barn som skulle till Älvdalsskolan.

Den skolbuss som kör de yngre barnen stannar vid de gamla hållplatserna, men den kan inte användas av de elever som ska till Älvdalsskolan.

Istället för en bra busshållplats stannar nu bussen där det är som trängst vid kapellet där hållplatsskylten är gömd bakom en häck.

Kommunen hänvisar till Dalatrafik där VD Claes Annerstedt svarar att bolaget nu går ut med information till chaufförerna att skolelever ska tas med och att de ska informeras om vilken hållplats de därefter ska använda.