Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busliv på kvällar och nätter

Allt fler människor i Älvdalen beklagar sig över det busliv som äger rum i Älvdalen under kvällar och nätter.

– Det är på kvällarna efter klockan 21 som de börjar, berättar en älvdalsbo som vill vara anonym.

– De bränner däck och kör med mycket höga hastigheter på småvägarna runt kyrkbyn.

– Senare på natten kör bilar på Dalgatan med mycket hög fart, och ett väldigt högt ljud. De sladdar i rondellen och bränner däck, berättar en annan person, som också berättar att bilarna som då framförs ser ut att höra hemma mer på skroten, absolut inte i trafiken och knappast klara av en kontroll av trafikpolisen.

Enligt de klagande pågår fester med hög musik på parkeringsplatserna i byn. Bildörrar ställs öppna och bilstereon vrids på för fullt, någon bil har också högtalare på taket, för att det ska höras så mycket som möjligt.

När flera bilar samlats på parkeringsplatserna slängs pappersskräp utanför bildörren. Liksom även glasflaskor som slås sönder mot asfalten.

– Man törs knappt gå ut med hundarna sen på kvällen med risk för att bli påkörd eller att hundarna ska få glasbitar i tassarna. Hunden reagerar även på de höga ljudnivåerna i samband med festandet och bilkörningen, berättar en kvinna.

Förutom allt mer våldsam och respektlös bilkörning körs det också med mopeder på ett sätt som skrämmer många småbarnsföräldrar och äldre i Älvdalen.

– De kör ofta utan hjälm och ofta två på mopeden, berättar en annan person i Älvdalen.

– Mopederna är så trimmade att man kör om personbilar i hög fart och mitt i vägbanan, trots att det kommer mötande bilar, fortsätter samme person, som är rädd att det snart inträffar en allvarlig olycka med moped eller buskörande bilister inblandade.

Chefen för ordningspolisen i Mora, Göran Nilsson, säger till Mora Tidning:

– Ring polisen när ni upplever det som störande. Det räcker inte att gå och prata om det på Konsum. Ring 114 14 och tala om vad som händer. Det är bara genom att vi får reda på vad som händer som vi kan motivera behoven av att avdela resurser till en plats, säger Göran Nilsson.

– Är det riktigt akut, med fara för liv och lem ska man naturligtvis ringa 112.