Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bushresa lyfter viktiga frågor kring Dalarnas framtid

Under torsdagen gjorde SNF, Föbodbrukarna och LRF med stöd av Landsbygdsnätverket och Länsstyrelsen en bussresa genom Rättvik. Målet med utflykten är att väcka frågor kring de öppna landskap som finns i Dalarna, och även de som håller på att växa igen.
– Det är viktigt för bygden och för att vi alla ska kunna bo kvar här, säger Mattias Ahlstedt som är ordförande i Naturskyddsföreningen, Dalarna.

Annons

LÄS MER: En bushresa för landsbygdens framtid

Många jordbruk försvinner i Dalarna. Detta resulterar i att de öppna landskap, som djuren ser till att buskar och växter hålls borta, håller på att växa igen. Detta menar en av deltagarna på bushresan, Mattias Ahlstedt, Naturskyddsföreningen i Dalarna.

– Det finns många problem i att de öppna landskapen försvinner mer och mer. I och med att jordbruken försvinner får vi inte lokal mat och mat från regionen. Vi behlöver inte importera så mycket mat. Vi skulle kunna ha mer matproduktion här som är närodlat och ekologiskt, säger Mattias.

Mattias Ahlstedt menar att detta håller landsbygden levande och även ger fler arbetstillfällen.

– Det är viktigt med den biologiska mångfalden och alla arter, som försvinner när det växer igen. Det finns väldigt många arter av både växter, insekter svampar och fåglar som behöver det här öppna jordbrukslandskapet för att leva kvar här, säger han.

Förutom detta nämner Mattias Ahlstedt även att turistnäringen vill ha öppna landskap.

Inger Pehrson arbetar på Landsbygdsnätverket. Hon är också oroad över utveckligen.

– De här bushresorna har vi tagit initiativ till för att uppmärksamma den förbuskning som sker och hur det drabbar många sektioner i samhället. Det handlar inte bara om lantbruket och förlorade möjligheter att producera livsmedel. Det försvårar ju också för turismen och ger sämre möjligheter för rekreation samt att fastighetsvärderna sjunker. Viktiga ekosystemtjänster kan inte hålla igång när lantbrukarna försvinner med sina djur, säger Inger Pehrson.

En annan deltagare på bushresan var Anette Riesveck som är ordförande i kommunstyrelsen, Rättvik.

– I dag har vi bland annat besökt Rättvik, Boda, Nedre - och Övre Gärdsjö med fler. Det vi från kommunen har varit med och pratat om är framför allt vårt naturbruksgymnasium där vårt återtag är vida känt. Det bidrar inte bara till de öppna landskapen med att vi har ett stort antal betande djur utan också till vår matproduktion där vi idag är 95% självförförjande på nötkött och potatis, säger hon.